Studiază matematica la Oxford. Sergiu Novac, internaționalul de la Lugoj

Multă lume știe că Lugojul a fost dintotdeauna un oraș cultural, în care s-au născut, s-au dezvoltat, au creat și au performat compozitori, interpreți, actori, pictori, sculptori, poeți, artiști din cele mai variate domenii, care au dus focul sacru dincolo de granițele țării și ale Lumii Vechi.

Și sportul lugojean a avut reprezentanți de frunte, descoperiți la timp, îndrumați cu grijă și care au muncit cu îndârjire pentru a se afirma la un nivel tot mai înalt, intrând în componența loturilor naționale și ajungând să ne reprezinte țara în diverse competiții externe – balcanice, europene, mondiale și olimpice.

Mai puțin mediatizați, dar nu mai puțin valoroși, matematicienii crescuți în școlile lugojene și-au găsit de decenii drumul spre afirmare competițională și profesională. Mulți dintre ei, marcați iremediabil de personalitatea profesorilor care i-au îndrumat, au ales să le calce pe urme și acum veghează, la rândul lor, la afirmarea îndrăzneață a noilor generații în licee și universități de aproape sau de departe.

Cel mai tânăr dintre ei, Sergiu Ionuț Novac, a absolvit de curând Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, adjudecându-și glorios examenul maturității cu media 10. Aceasta ar fi fost o performanță în sine, la care mulți dintre elevi nici nu pot spera vreodată.

Dar activitatea lui școlară a fost mult mai mult decât nota perfectă. Elev cu potențial la toate disciplinele, fie din sfera reală, fie din cea umanistă, el a simțit o atracție mai puternică spre matematică, poate datorită profesoarei din gimnaziu, care a știut să-l motiveze, poate pentru că la matematică se organizau în Lugoj sesiuni de pregătire pentru performanță și foarte multe concursuri, pentru că a găsit culegeri mai multe și mai bine structurate sau dintr-o conjunctură fericită.

Odată aleasă calea, a urmat multă muncă, multă implicare, multe sacrificii, dar rezultatele nu au întârziat să apară: primele locuri la olimpiada locală și județeană, la concursuri interjudețene, participare la etapa națională. Și mereu de la capăt, cu pregătire temeinică, cu multe ore petrecute cu creionul în mână, cu zeci de culegeri parcurse, mereu în competiție cu sine însuși, și din nou pe podium la olimpiadă și din nou la națională în fiecare an, culminând în clasa a opta cu medalia de aur și punctaj maxim la etapa națională a olimpiadei de matematică.

Evident că Sergiu putea să aleagă să studieze la orice liceu de stat sau particular din țară și ar fi fost primit cu brațele deschise și cu o strategie de pregătire pentru următoarele concursuri de nivel înalt. Dar a ales să studieze acasă, la Colegiul – pe atunci – „Coriolan Brediceanu”. Și credem că a făcut o alegere bună!

Clasa din care a făcut parte, colectivul de profesori și profilul ales i-au permis să își continue dezvoltarea armonioasă a personalității și să își intensifice pregătirea pentru competițiile școlare de matematică, fizică și informatică. Sergiu a continuat să obțină primul loc și punctaj maxim la etapele locale, județene și naționale ale olimpiadei de matematică, trecând apoi firesc la competițiile internaționale și obținând rezultate remarcabile: mențiune la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada la sfârșitul clasei a noua, în 2017, medalie de aur la concursul internațional „Mathematical Danube Competition” în clasa a zecea, în 2018, medalii de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică în 2018 și 2019, medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică în 2019 și mențiuni la Romanian Master in Mathematics în ultimele două clase de liceu.

Anul 2020, cu provocările lui neașteptate, a adus și suspendarea tuturor concursurilor școlare. Și totuși, palmaresul lui Sergiu de până acum dar și continuarea constantă a pregătirii a dus la includerea sa în loturile naționale care au reprezentat România în două concursuri desfășurate online în vara acestui an, în condiții speciale: Cyberspace Mathematical Competition și Olimpiada Internațională de Matematică. Absolventul lugojan a obținut la ambele competiții internaționale medalia de bronz, contribuind, în fiecare caz în parte, la o poziționare foarte bună a echipei României printre cele ale țărilor participante.

O asemenea carte de vizită ar îndreptăți pe oricine să se izoleze în turnul de fildeș, de unde să interacționeze mai rar și condescendent cu semenii. Nu este însă cazul lui Sergiu, al cărui caracter îmbină modestia și colegialitatea, bunul simț și umorul fin, implicarea și spiritul de echipă.

Fie că vorbim de implementarea unor proiecte europene, de găzduirea partenerilor, comunicarea în limba engleză și organizarea programului pentru ei, de prezentări de referate sau manifestări culturale organizate de școală, Sergiu a găsit timp și energie, idei bune și resurse cu care să participe constructiv.

Acum studiază matematica la Oxford, unde, suntem siguri, va fi la înălțime, ca de obicei. Valoarea nu așteaptă numărul anilor, iar oamenii valoroși pot avea originea și în orășele modeste și liniștite, vechi centre culturale și sportive din secolele trecute. Îți urăm succes, Sergiu și îți mulțumim că ne-ai ales să îți fim contemporani!

Alina DAMIAN


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.