Parlamentul a dat undă verde pentru confiscarea extinsă a averii nejustificate

Camera Deputaților a adoptat marți cu 261 de voturi pentru proiectul de lege care prevede introducerea în Codul penal a confiscării extinse. Cu alte cuvinte averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată. Camera Deputaților este forul decizional, în acest caz iar legea urmează să meargă la promulgare.
 
Comisia Juridică a adoptat un raport favorabil cu unanimitate de voturi la un proiect de lege care modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal astfel:
  • (1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
  • 2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
Deputații juriști au introdus o modificare la Codul de procedură penală astfel încât procurorul va avea obligația de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249 a fost introdus un nou alineat:
  • „În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”.
Raportul a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este si forul decizional, în acest caz.Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege cunoscut sub denumirea de „confiscarea extinsă a averilor ilicite” a fost inițiat de ministrul Justiției Ana Birchall în 2017 și a fost blocat în Comisia Juridică de către PSD pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. Modificările propuse transpun în legislația internă prevederi din Directiva 2014/42/UE care vizează îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.