Stilou sau pix? Care este cel mai bun instrument de scris pentru un copil

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/girl-in-red-short-sleeve-dress-and-flower-headband-holding-pen-and-writing-on-paper-on-table-159782/

Scrisul de mână are un rol esențial în dezvoltarea abilităților unui copil. Părinții trebuie să-i încurajeze pe cei mici să folosească diferite instrumente de scris, pentru că astfel îi ajută să-și dezvolte și aptitudini precum atenția, creativitatea, concentrarea, memoria sau organizarea. A învăța să scrie corect este totodată o etapă esențială pentru dezvoltarea psihomotorie a celui mic, deoarece stimulează dexteritatea și coordonarea mișcărilor. Iată care sunt cele mai bune instrumente de scris pe care le poate folosi un copil.

Stiloul face scrisul frumos

Stiloul este instrumentul ce favorizează scrierea ușoară, cursivă și elegantă. Acesta este ideal pentru copilul care abia a intrat pe băncile școlii, deoarece este ușor de manevrat, nu necesită o presiune prea mare și alunecă ușor pe hârtie. Stiloul ajută la formarea unui scris de mână cât mai citeț și ordonat. Pentru că este vorba de o scriere care arată personalitatea unui copil, stiloul este instrumentul recomandat mai ales în primul an de școală.

Delicat și prețios, stiloul este ideal pentru lecțiile de caligrafie, pentru că beneficiază de o peniță mai groasă spre deosebire de mina subțire a pixului, care scade calitatea scrisului la cea mai mică mișcare greșită a mâinii. Stiloul poate fi folosit o perioadă îndelungată de timp, obligă la atenție sporită și stimulează motricitatea fină a încheieturii, astfel încât copilul va deprinde un scris frumos, îngrijit și echilibrat pentru tot restul vieții.

Rapiditatea, punctul forte al pixului

Cu toate că stiloul este perfect pentru caligrafie, pixul este instrumentul recomandat pentru a preveni apariția unor probleme, cum ar fi cele privind amplasarea necorespunzătoare a degetelor sau unghiul incorect de scriere. Pixurile sunt mai greu de manevrat pentru un copil, deoarece necesită mai multă forță: pasta nu curge la fel de ușor. Însă, alegerea pixului potrivit poate face diferența, chiar și pentru un copil începător.

Un alt avantaj al folosirii pixului este că textul scris cu acest instrument poate fi subliniat cu un marker, pentru a fi mai ușor de memorat. Folosind markere de pe Biroticienii.ro, copilul poate evidențiate ușor anumite pasaje scrise cu pixul, pentru că nu există riscul ca pasta să se dizolve, cum s-ar întâmpla în cazul notițelor cu cerneală.

În prezent, există o gamă variată de pixuri, solide, subțiri și rafinate, cu gel sau cu bilă, care combină scrierea netedă a stiloului cu fiabilitatea unui pix. La școală sunt foarte apreciate pixurile multifuncționale, care pot scrie în diverse culori sau includ combinații de pix și creion ori pix colorat și marker.

Cu siguranță, punctul forte al pixului rămâne rapiditatea, pentru că penița unui stilou este foarte sensibilă și nu face față atunci când copilul trebuie să-și noteze foarte repede lecțiile predate.

Chiar dacă pentru cei care vor să practice arta caligrafiei sunt pixuri speciale și există și multe tipuri de stilouri, când vine vorba de scriere rapidă pixul clasic este de neîntrecut. În astfel de situații, este util un pix cu vârful moale, care să alunece ușor pe hârtie și a cărui pastă să se așeze cu ușurință pe foaie.

În concluzie, pentru cunoscătorii de articole de papetărie rafinate, stiloul rămâne un instrument care permite un scris elegant, de o finețe aparte. Pe de altă parte, pixul este ideal pentru o scriere rapidă și de durată, care să nu se șteargă ușor

Indiferent de instrumentul folosit, scrisul cu stiloul sau pixul contribuie la dezvoltarea cognitivă a copilului, de aceea este important ca micuțul să fie încurajat să scrie de mână.

Despre admin 6667 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.