Spațiul bănățean și Marea Unire

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a debutat, luni, 21 noiembrie 2022, la Muzeul din Lugoj, cu simpozionul SPAȚIUL BĂNĂȚEAN ȘI MAREA UNIRE – realizat în parteneriat cu elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ Lugoj, coordonați de profesoara Ibolya Șipoș. Activitatea a avut ca scop familiarizarea elevilor cu evenimentele politico-militare desfășurate în oraşul nostru, dar și în întregul Banat, în timpul Primului Război Mondial.

Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie Lugoj, a prezentat elevilor contextul tratatului de pace de la Versailles și situația dificilă a Banatului la sfârşitul primei conflagraţii mondiale.

În cadrul simpozionului, profesoara Ibolya Șipoș a punctat rolul personalităţilor lugojene participante la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Seria manifestărilor culturale dedicate Zilei Naționale a României continuă la Muzeul de Istorie Lugoj –  luni, 28 noiembrie 2022, începând cu orele 17.00.  Vă așteptăm la  vernisajul expoziției „Lugojul în documente medievale” organizat de muzeograful Răzvan Pinca, vernisaj ce va fi urmat de două lansări de carte: „Articole și studii despre istoria Lugojului”, Editura Eurostampa, Timișoara, 2022, autor prof. Horațiu Suciu și volumului X al anuarului „Restituiri Bănățene” – revista Societății de Științe Istorice din România – Filiala Lugoj. Ambele volume vor fi prezentate de prof. dr. Dumitru Tomoni.

Manifestările se vor încheia cu un recital al Corul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, pregătit de d-l profesor Flavius Șeroni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.