
Sindromul de tunel carpian este compresia nervului median care oferă senzație mâinii. Nervul median este situat la încheietură, pe partea palmei numită și tunelul carpian. Acesta oferă capacitatea de a simți degetului mare, arătător, deget mijlociu și unei părți a degetului inelar. Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale încheieturii și poate apărea la una sau ambele mâini.
Ce cauzează sindromul de tunel carpian?
Durerea din tunelul carpian se datorează presiunii excesive a nervului median. Cea mai frecventă cauză a acestei inflamații este o afecțiune medicală care provoacă umflarea încheieturii mâinii și, uneori, blocarea fluxului sanguin. Unele dintre cele mai frecvente cauze legate de sindromul de tunel carpian sunt:
- Mișcările repetitive ale mâinii;
- Utilizarea mouse-ului;
- Poziția mâinii;
- Traumatismele;
- Sarcina;
- Alte afecțiuni medicale precum diabetul, artrita reumatoidă sau hipotiroidie.
Sindromul de tunel carpian poate fi agravat dacă încheietura mâinii este suprasolicitată în mod repetat și nu se administrează tratamentul corespunzător din timp. Dacă te confrunți cu dureri periodice la nivelul mâinii și a degetelor, asigură-te că apelezi la sfatul medicului specialist cât mai repede posibil, pentru a depista din timp dacă este vorba sau nu de sindromul de tunel carpian.
Cine este expus riscului de sindrom de tunel carpian?
Indiferent că vorbim de sindromul de tunel carpian, de o hernie de disc sau de alte afecțiuni neurologice, există câțiva factori care influențează apariția acestora. Spre exemplu, în acest caz, femeile sunt de trei ori mai predispuse la sindromul de tunel carpian decât bărbații. Sindromul de tunel carpian este cel mai frecvent diagnosticat între 30 și 60 de ani. Anumite afecțiuni cresc riscul de a-l dezvolta, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și artrita.
Factorii stilului de viață care pot crește riscul de sindrom de tunel carpian includ fumatul, consumul ridicat de sare, stilul de viață sedentar și un indice de masă corporală ridicat.
Cum poți preveni sindromul de tunel carpian?
Poți preveni sindromul de tunel carpian prin modificarea stilului de viață care să îți reducă factorii de risc pentru dezvoltarea acestuia. Tratarea afecțiunilor precum diabetul, hipertensiunea arterială și artrita reduce riscul de a dezvolta sindromul de tunel carpian. Acordarea unei atenții deosebite posturii mâinii și evitarea activităților care îți extind în exces încheietura mâinii sunt, de asemenea, strategii importante pentru reducerea simptomelor. Exercițiile de kinetoterapie pot fi, de asemenea, utile.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns