Stiați că puteți cultiva legume într-o seră pe tot parcursul anului?

>

Cu o sera, planul de a avea o gradina pe tot parcursul anului nu va fi la fel de constrans de schimbarea anotimpurilor si a vremii. Deoarece puteti controla temperatura si umiditatea din interiorul unei sere, puteti, de asemenea, sa mentineti conditii aproape de vara si sa va bucurati de o gradina de gradina pe tot parcursul anului. Indiferent de metoda pe care o alegeti, cultivarea si ingrijirea fructelor si legumelor intr-o sera necesita unele modificari la rutina de udare, fertilizare si plantare, mai ales daca cultivati alimente in recipiente.

Este important sa ne dam seama ca serele de baza au unele limitari. De exemplu, lumina slaba a soarelui de iarna si apusurile care emana prin peretii serei semnaleaza plantelor ca sezonul de crestere s-a incheiat, iar temperaturile de inghet pot patrunde in continuare in sera pentru a deteriora frunzele si florile sensibile. Cu exceptia cazului in care intentionati sa investiti in incalzire si iluminare suplimentare pentru a crea o sera de gradina, este posibil sa nu puteti recolta fructe si legume pe vreme calda pe tot parcursul anului.

Un alt factor important de luat in considerare este lipsa polenizatorilor naturali. Insectele care transporta in mod natural polenul de la floare la floare vor disparea in timpul iernii si pot avea dificultati sa intre in sera pe tot parcursul anului daca nu o deschideti niciodata. Cunoasteti cerintele de polenizare ale fructelor si legumelor pe care doriti sa le cultivati. Facilitarea polenizarii poate fi la fel de simpla ca instalarea unui ventilator oscilant pentru a imita vantul sau poate fi necesar sa transferati manual polenul cu tampoane de bumbac.

In cele din urma, ganditi-va cum sa utilizati eficient spatiul cu sera atunci cand va faceti planul gradinii de legume pe tot parcursul anului. Plantati legume in recipiente care se pot odihni pe rafturi rezistente in interiorul serei si configurati un sistem de spalier pentru vita de vie. S-ar putea sa fiti interesat si de jardiniere cu susul in jos pe care le puteti agata in centrul serei. Retineti ca utilizarea recipientelor va necesita udare si fertilizare mai frecvente, deoarece solul se usuca mai repede si nutrientii sunt indepartati din sol cu fiecare udare.

Planificati gradina pe tot parcursul anului

Cu exceptia cazului in care intentionati sa instalati un sistem de incalzire pentru a mentine conditiile de vara in sera in timpul iernii, este totusi intelept sa urmati programele sezoniere de plantare. Potrivit expertilor puteti avea legume gustoase in orice anotimp, folosind o folie profesionala solarii, iar legumele care prospera in climatele mai reci includ:

-Toti membrii familiei Brassica, inclusiv broccoli (Brassica oleracea var. italica), varza (Brassica oleracea var. capitata), conopida (Brassica oleracea var. botrytis), varza (Brassica oleracea var. Sabellica) si varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. botrytis gemmifera).

– Toti membrii familiei Allium, inclusiv ceapa (Allium cepa), usturoiul (Allium sativum), arpagicul (Allium fistulosum), prazul (Allium porrum) si arpagicul (Allium schoenoprasum).

– Salate verzi, inclusiv salata verde (Lactuca sativa), spanac (Spinacia oleracea) si rucola (Eruca vesicaria ssp. sativa).

– Legume radacinoase precum morcovul (Daucus carota subsp. sativus), pastarnacul (Pastinaca sativa), sfecla rosie (Beta vulgaris), ridichea (Raphanus sativus) si cartoful (Solanum tuberosum).

Protejand aceste legume de inghet si oferind iluminare artificiala, va puteti bucura de salate si legume proaspete incepand cu sfarsitul toamnei si continuand prin iarna pana in primavara. Cand soseste primavara, mai multa lumina solara si temperaturile mai calde vor face in mod natural sera ta inospitaliera pentru aceste legume de vreme rece. Este timpul sa le inlocuim cu plante care prospera vara, precum rosiile (Solanum lycopersicum), dovleceii (Cucurbita pepo), ardeii (Capsicum annum), fasolea (Phaseolus vulgaris) si castravetii (Cucumis sativus). Legumele care ar putea sa nu se descurce bine in sere includ cele care necesita mult spatiu, precum porumbul (Zea mays), dovleceii (Cucurbita maxima) si pepenele galben (Cucumis melo).

De asemenea, puteti profita de sera pentru a incepe sa plantati semintele inainte ca acestea sa poata fi semanate direct afara. In timp ce inca asteptati sa treaca ultimul inghet, rasadurile vostre pot ramane confortabile si calde in interiorul serei, gata sa fie transplantate de indata ce conditiile devin perfecte in aer liber. Dupa transplantarea rasadurilor, semanati direct o alta runda de seminte in gradina voastra pentru o recolta esalonata.

Nu toate fructele si legumele iubesc insa sa fie transplantate. Unele au radacini sensibile se lupta sa se adapteze la schimbarile de temperatura, umiditate si vant care exista intre sera si gradina. Pana in momentul in care aceste rasaduri sensibile isi revin si incep sa creasca puternice, omologii lor direct insamantati ar fi putut sa-i fi ajuns din urma, facand procesul de transplantare un exercitiu inutil.

Rosiile vor continua sa creasca atata timp cat sunt un soi nedeterminat, iar ardeii vor continua sa creasca, de asemenea, deoarece sunt plante perene, nu anuale. De asemenea, puteti propaga rosii si ardei din butasi si morcovi, ceapa, telina si salata verde din coroane. Plantele de cartofi vor continua sa incolteasca tuberculi daca sunt ingropate continuu in sol fertil din ce in ce mai adanc.

Pe scurt, exista multe strategii care va pot ajuta sa va bucurati de o recolta de legume pe tot parcursul anului intr-o sera. Tot ce trebuie sa faceti este sa va asigurati ca aveti configuratia si programul adecvat de semanat. Deoarece majoritatea legumelor sunt anuale, acordati o atentie deosebita programului de plantare pentru a va bucura de o recolta pe tot parcursul anului intr-o sera de gradina. Cantitatea de seminte pe care le semanati in fiecare interval va depinde de spatiul disponibil.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6940 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.