Senatul a majorat indemnizația de șomaj

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Plenul Senatului a adoptat, marți, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege potrivit căruia cuantumul indemnizatiei de șomaj crește de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referință. Legea merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Conform legii care a trecut de Senat, persoanelor aflate în şomaj li s-ar calcula cuantumul indemnizatiei de şomaj ținând cont de 100% din valoarea indicatorul social de referintă (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora şi nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent.

În această formă, valoarea sprijinului ar creşte cu 125 de lei. Potrivit modificării formulate, o persoană angajată cu salariu minim, cu cel putin 20 de ani de vechime, care se află în şomaj va primi 211 lei în plus, adică un 711 lei față de 586 lei potrivit prevederilor în vigoare.

Această indemnizatie creşte dacă şomerul a contribuit la sistemul de asigurări de şomaj timp de cel putin trei ani. Astfel, modul de calcul al cuantumului indemnizatiilor de şomaj este 75% din ISR, în cuantum de 375 lei, la care se adaugă un procent proporțional vechimii în muncă, sumă calculată raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.