ABA Banat reface digul rupt, la Pohalma, în aval de Lugoj, de viitura istorică de pe râul Timiș

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat a început să repare porțiunea din digul distrus de viitura istorică, de luna trecută, de pe râul Timiș, în zona Pohalma, în aval de Lugoj.

„Ne-am apucat de refacerea digului din zona Pohalma, în aval de Lugoj, acolo unde, în urma cu mai puțin de o lună, râul Timiș a rupt digul și a inundat suprafețe mari de teren agricol și câteva ferme. Lucrarea va fi gata în 3-4 săptămâni și va fi executată cu echipe din cadrul SGA Timiș, fiind finanțată din surse proprii. Mobilizarea în teren a fost una exemplară, așa cum îi stă bine unei echipe de profesioniști alături de utilajele performante din dotarea ABA Banat”,

a anunțat Titu Bojin, directorul tehnic al ABA Banat. În 19 iunie 2020, pe râul Timiș s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj și a fost depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri, iar nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005, astfel că, în zona Pohalma, apa a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, iar după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aproximativ 100 de metri, prin care apa s-a scurs pe terenurile agricole, i-nundând zeci de hectare și fermele din zonă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.