Se închide circulația auto pe „Podul Turcului” de la Tapia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Circulația rutieră pe podul de la Tapia va fi închisă în cel mai scurt timp, anunță Consiliul Județean Timiș. „Podul Turcului”, care apare pe hărțile Banatului întocmite între anii 1769 și 1772, se află într-o stare avansată de degradare. Structura de rezistență a crăpat și în orice moment se poate întâmpla o tragedie, spune vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș.

Pentru a se evita o tragedie, autoritățile au anunțat că vor închide circulația auto pe podul de la Tapia, aflat într-o stare avansată de deteriorare.

„Trebuie să închidem accesul pentru traficul auto pe podul de la Tapia pentru a evita o tragedie. Vă asigur că nu a fost o decizie pe care am luat-o din birou. După ce am purtat discuții cu reprezentanții IPJ și după ce am parcurs documentele aferente expertizei tehnice, am fost la fața locului și am văzut cum structura de rezistență a podului a crăpat, podul prezentând urme de deteriorare vizibilă”, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Podul de la Tapia a fost distrus în ultimii ani de camioanele de mare tonaj ale firmelor care exploatează balast și lemn în zonă. În 2021, consilierii județeni au aprobat dărâmarea podețului de cărămidă existent și realizarea unui nou pod, pe același amplasament. Istoricii au fost nemulțumiți de decizie, considerând că actualul edificiu ar trebui conservat.

„Astăzi (luni, 10 septembrie) semnez ordinul de începere a proiectului necesar pentru consolidarea capitală a podului. Sunt necesare ample lucrări de susținere și întărire, care nu mai pot fi întârziate. Totodată, înțelegând importanța pe care acest pod o are pentru locuitorii din zonă, am dispus realizarea unor lucrări de îndată care să pună în siguranță obiectivul, până când toți pașii birocratici vor fi urmați și vom putea demara execuția efectivă a proiectul de reparație capitală a lui. Vreau să putem redeschide în cel mai scurt timp, în siguranță, traficul auto pe cel puțin o bandă, pentru autovehiculele mici și mijlocii. Înțeleg disconfortul creat de această decizie, dar vă asigur că nu vom avea timpi morți și o că o să intervenim cât se poate de repede și eficient pe acest tronson”, a mai menționat vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.