Scor – minciună [short sport] Trei puncte surpriză [short sport] Schimbarea… aceluiași Rădoi

Share Button

Scor – minciună

La cald, egalul pe teren propriu cu Irlanda de Nord, o națiune niciodată importantă în fotbal, a trezit reacții dure, de contestare a naționalei condusă în premieră de Mirel Rădoi. Tehnician care reaprinsese speranța unui fotbal tânjit de suporteri prin evoluția și rezultatele tineretului la Europeanul de tineret de anul trecut. La rece însă, meciul jucat la București cu anti-jucătorii de fotbal din ținutul format în nord-estul insulei Irlanda n-a fost ratat de fotbaliștii români decât prin prisma scorului, jocul tricolorilor de nouă generație fiind elaborat, plăcut și avântat, scuzabil lipsit de o mai mare omogenitate în condițiile unui mixaj rapid de nume, unele venite din afara anturajului echipei naționale. Putea fi 2,3,4,5 la zero, a fost nemeritat 1-1 pe câteva gafe suceesive de apărare chiar la final, când nu mai era timp de recuperat. Așadar, nu era cazul de concluzii grăbite, pesimiste.

Trei puncte surpriză

La fel e și acum când, după victoria (3 – 2) cu Austria de la Klagenfurt, mulți se arată entuziasmați și au schimbat etichetele. Dar, rețineți, nici öster-reicherii nu sunt vreun mare nume în soccerul de pe continent, deși au crescut mult în ultima vreme la umbra … Bundesligii. Față de reclama care li s-a făcut în emisiunile premergătoare meciului, parte din componenții team-ului gazdă au fost mult sub nivel. Desigur, naționala lui Rădoi a impresionat prin implicare, eficacitate și stăpânire de sine. Prestând un joc foarte bun de la mijloc în sus și impunându-se meritat în deplasare, chiar dacă, în noile condiții, în lipsa propriilor suporteri, se estompează foarte mult avantajul echipei-gazdă și scorurile sunt, în general, imprevizibile. Da, am jucat bine și am câștigat meritat, dar nici acum nu e timpul sărbătorii și concluziilor, fie ele și optimiste.

Schimbarea… aceluiași Rădoi

Ceea ce e sigur și ne poate insufla optimism e senzația clară că s-a schimbat ceva în atmosfera din familia echipei naționale a României. Și, automat, și în modul în care aceasta arată și evoluează pe câmpul de joc. Cu ani în urmă, pe fostul căpitan al Stelei n-aveai cum să nu-l placi atunci când punea osul și mintea la performanțele fostului său club. Ambiția și îndârjirea cu care fotbalistul Mirel Rădoi se agăța de adversarii și punctele echipei roș-albastre au rămas și în zestrea actualului antrenor al tricolorilor, metamorfozat plăcut într-un tehnician serios, cu principii solide, dar și într-un interlocutor sincer și agreabil. Care, desigur, poate și greși, dar are bunul simț să recunoască. Care își apără elevii, dar știe să le impună respect și limite în stil propriu. Un tip deschis și dispus la schimbare, în care cred că merită să investim speranțe.

Dan H. BRUDIU

 

867

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.