Şcoala de Vară Româno-Moldavă: Europa suntem noi!

În perioada 8-15 august 2021, Liceul Tehnologic „Valeriu Branişte” din Lugoj a organizat Şcoala de Vară Româno-Moldavă: Europa suntem noi! Cu caracter internaţional, la această Şcoală de Vară au participat 25 elevi şi 2 profesori de la şcolile din Nisporeni, R. Moldova, oraş înfrăţit cu Lugojul: Liceul Teoretic Mircea Eliade, Liceul Teoretic Boris Cazacu, IP Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare, IP Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu.

Pe parcursul celor 7 zile, participanţii au beneficiat de un program intens de activităţi indoor şi outdoor care au urmărit îmbunătăţirea competenţelor economice, logico-critice, digitale, IoT, cultural-istorice, de comunicare în limba engleză, abilităţilor de viaţă.

Desigur, programul a inclus şi activităţi recreative, vizite la Timişoara, Hunedoara, Deva, descoperirea municipiului Lugoj, parcul de aventură de la Văliug. Vineri, 13 august 2021, participanţii la Şcoala de Vară s-au întâlnit, la sediul Primăriei Lugoj, cu primarul Claudiu Buciu, cu viceprimarul Bogdan Blidariu şi cu administratorul public al Lugojului, Anca Micşa Oprea.

„Credem că Şcoala de Vară Româno-Moldavă: Europa suntem noi! a fost un succes, lucru confirmat atât de feedback-ul primit din partea participanţilor, în mod direct, cât şi din ceea ce am simţit noi, organizatorii, pe parcursul acestor zile. Copiii din Republica Moldova sunt nişte copii minunaţi cărora noi, cei din România, avem obligaţia să le oferim oportunităţi de manifestare şi exprimare a potenţialului. De pe acum ne gândim să organizăm, la anul, o a doua ediţie, luând în considerare succesul acestei prime ediţii. Pentru Liceul Tehnologic Valeriu Branişte a fost o onoare şi o bucurie să putem organiza o Şcoală de Vară, am ieşit din zona de confort şi ne-am confirmat că avem experienţa, capacitatea şi voinţa de a oferi elevilor experienţe de învăţare formale şi nonformale impactante asupra formării lor”,

ne-a declarat Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic Valeriu Branişte din Lugoj.

„Am văzut nişte copii motivaţi, dornici să înveţe, să primească informaţii numeroase, să beneficieze de experienţe venite dinspre noi, profesorii şi elevii implicaţi în organizarea acestei Şcoli de Vară. Sunt foarte mulţumită de ceea ce am făcut şi, mai ales, de rezultatele obţinute”,

a declarat şi Raluca Voichescu, unul dintre profesorii implicaţi.

„Cred că am făcut cea mai reuşită alegere, aceea de a invita elevii din R. Moldova să participe la această Şcoală de Vară.  Am simţit că am produs o schimbare, mai mică sau mare, în modul de a gândi al acestor tineri, în modul lor de a se raporta la ceea ce înseamnă Europa şi valorile europene”,

a declarat Gabriel Lupşa, coordonatorul Şcolii de Vară.

Un moment important l-a reprezentat întâlnirea participanţilor cu reprezentantul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, acesta prezentând oprtunităţile educaţionale oferite elevilor din Republica Moldova, dacă optează pentru continuarea studiilor universitare în România, respectiv în Timişoara.

Într-un gest de recunoştinţă, primarul oraşului Nisporeni, Grigorii Robu, a acordat directorului Liceului Tehnologic Valeriu Branişte, prin intermediul participanţilor, Diploma de Gratitudine faţă de ospitalitatea şi organizarea Şcolii de Vară pentru elevii din R. Moldova.

Şcoala de Vară Româno-Moldavă: Europa suntem noi! este parte a Evenimentelor de Multiplicare în cadrul proiectului Erasmus+ 2018-1-RO01-KA202-049291, IoT for new business (Internet of Everything).

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.