Românii din Austria i-au cerut demisia Cancelarului austriac

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Duminică, 18 decembrie, a avut loc o manifestație în formă de protest, în fața biroului Cancelarului Karl Nehammer, în urma votului dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen.

La manifestație au participat în jur de 200 de români, familii mixte, dar și câțiva austrieci, nemulțumiți de atitudinea cancelarului față de poporul român.

Românii din Austria i-au transmis un mesaj clar de nemulțumire premierului austriac, arătând că sunt prezenți în Austria, că acolo lucrează, acolo își plătesc taxele (unii dintre ei de mai mult de 45 de ani) și contribuie împreună cu poporul austriac la prosperitatea țării.

Datorită bunelor relații dintre cele două popoare, datorită miliardelor de euro care ies din România prin firmele austriece, datorită lemnului cărat în Austria ani de zile, datorită comunității de români atât de bine integrată, cât și a multor altor motive, votul favorabil pentru intrarea României in spatiul Schengen, este o normalitate, nu o cerere din partea noastră, iar dacă nu puteți să exprimați corect acest lucru, trebuie să plecați acasă. Acesta a fost mesajul unanim transmis de manifestanții din fața cancelariei, scandându-se “rücktritt, rücktritt – demisia, demisia“.

La sfârșitul protestului organizatorii au redactat o scrisoare către Cancelarul Karl Nehammer în care s-a cerut reevaluarea urgentă a poziției lui. “Este poate pentru prima dată când românii din țară s-au unit cu cei din diaspora, într-un glas, pentru binele poporului român. În țările europene locuiește o comunitate însemnată de români, iar ceea ce s-a întâmplat ieri la Viena ar trebui să fie un semnal clar și pentru alte țări care ar cocheta cu votul negativ împotriva intrării României în spațiul Schengen” a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE – Federația asociațiilor de români din Europa.

Presa FADERE

Cercul Cultural Romano Austriac Unirea                                                     19 decembrie 2022

Scrisoare deschisă:

Domnului Cancelar al Austriei KARL NEHAMMER

Spre știință:

Doamnei Președinte al Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen

Doamnei Președinte al Parlamentului European Roberta Metsola

Domnului Președinte al Consiliului European Charles Michel

Prin votul dumneavostră negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, ați jignit nu numai cei 21 milioane de români din țară dar si pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal in Austria contribuind la prosperitatea țării dumneavoastră. S-ar putea ca calculele dumneavoastră conform căroroa un astfel de vot v-ar aduce o mână de voturi la alegerile din landul, să fie greșite ținând cont de faptul că ați supărat profund si pe cei 50 000 de români de origine, care au  cetățenie austriacă, și pe familiile lor.

Aderarea României la spațiul Schengen nu este un moft, ci un răspuns firesc la așteptarea întregii societăți românești, societate care s-a implicat profund în pregătirea intrării.

România poate proteja frontierele spatiului Schengen și deja o face, protejând frontierele externe ale Uniunii Europene.

Administrarea situației refugiaților din Ucraina, când peste 3 milioane de ucrainieni au trecut prin România sau au rămas în ea, echiparea frontierelor, cu noi instalații și creșterea numarului de personal la punctelor de frontieră cu Ucraina, pentru a face față valului de refugiați este încă o dovadă de profesionalism din partea autorităților române.

Este total nepotrivită ideea pe care dumneavoastră o lansați că ar fi o legătură de cauzalitate între aderarea României la Schengen și creșterea presiunii migrației ilegale în Austria.
Cifrele pe care dumneavoastră le vehiculați sunt doar rezultatul unui sondaj. Numărul emigranților nedoriți care încearcă forțarea granitelor României în timpul unui an fiind mai mic decât cifra emigranților care pătrund în Europa într-o singură zi “bună“ prin Spania sau Italia.

Am regretat profund cum o relație diplomatică sănătoasă istorică, cât și o sustinere trdițională valabila de mai mult de un deceniu pentru aderarea noastră la spațiul Schengen a fost spulberată în doar căteva zile.

Vă cerem să revizuiți cu atenție poziția dumneavoastră și să cereți Comisiei Europene, un nou consiliu JAE unde votul dumneavoastră să readucă relația celor două state pe un făgaș sănătos și normal.

 Presa FADERE
Carbunaru Sorin

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.