Traian Vuia, 150 de ani de la naștere (XX). Traian Vuia în conștiința și prețuirea făgețenilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În semn de prețuire, începând cu anul școlar 1962/1963, liceul din Făget va purta numele valorosului fiu al zonei, numindu-se Școala Medie „Ing. Traian Vuia”, iar din anul școlar 1965/1966 Liceul Teoretic „Traian Vuia”.

În 11 iunie 1972 s-a organizat la Făget o sesiune de comunicări științifice dedicată centenarului nașterii lui Traian Vuia, în cadrul căreia profesorii Ioan Cipu și Aurel Păuncu și-au prezentat cercetările referitoare la locul nașterii, copilăria și studiile inventatorului bănățean.

La simpozionul organizat la Opera din Timișoara în 6 octombrie 1972, cu ocazia sărbătoririi „Centenarului Vuia”, în prezidiu pe lângă prim-secretarul Comitetului județean PCR Timiș Mihai Telescu, a secretarului cu propaganda Ion Iliescu, viitorul președinte al României, a acad. Remus Răduleț, vicepreședinte al Academiei Române, a prof. univ. dr. Ioan Anton, rectorul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara etc., era prezent și profesorul Dumitru Iliescu, directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget.

În 5 mai 1973, în prezența unei asis-tențe numeroase, s-a dezvelit în fața liceului din Făget bustul lui Traian Vuia, realizat din piatră de sculptorul timișorean Dumitru Pălălău.

După 1990, omagierea personalității lui Traian Vuia este constant prezentă la Făget prin organizarea de simpozioane, conferințe, dezbateri, concursuri cu elevii etc. și publicarea mai multor lucrări și studii despre viața și activitatea lui Vuia, inclusiv despre gândirea social-politică a inventatorului, temă aproape ignorată în perioada comunistă.

Până la deschiderea Muzeului memorial „Traian Vuia” din localitatea omonimă, marea majoritate a manifestărilor s-au desfășurat la liceul din Făget, cu participarea unor  reprezentanți ai autorităților locale și județene, comunicările fiind susținute de profesori, cercetători, aviatori cunoscători ai vieții și activității inventatorului, savantului și militantului social-politic:

Dorin Prunariu, Ioan Păun Otiman, Alexandru Porțeanu, Alexandru Mironov, Ioan Munteanu, Vasile Dudaș, Ioan Stoian, Dumitru Daba, Aurel Turcuș, Petru Andea, Ion Scorobete, Constantin Gomboș, Dan Popescu, Ilie Harambașa, Ioan Hațegan, Mnerie Dumitru, Ioan David, Mihai Pîrvulescu, Dan Leopold Ciobotaru, Horia Ciocârlie, Adrian Deheleanu, Ciprian Glăvan, Cornel Petroman, Răzvan Hrenoschi, Ion Ardeleanu, Ioan Cipu, Camil Petrescu, Aurel Păuncu, Marcel Nicolae, Alina Covaci, Dumitru Tomoni etc.

Comunicările prezentate, rod al unor constante cercetări, au clarificat unele aspecte biografice, au reliefat atât contribuțiile științifice cât și activitatea publicistică și social-politică a lui Traian Vuia:

„Traian Vuia, inventator și militant social-politic” (3.09.2000), „Traian Vuia – realizatorul primului zbor mecanic” (16.03.2001), „Traian Vuia, personalitate marcantă a sec. XX” (17.08.2022), „Traian Vuia – român și european deopotrivă” (20.03.2003), „Traian Vuia – inventator și militant social-politic” (29.08.2003), „Anul Traian Vuia” 100 de ani de la primul zbor mecanic” (10.03.2006), „Traian Vuia – realizatorul primului zbor mecanic” (16.03.2007), „Traian Vuia – savant și patriot român” (15.03.2011).

Comunicările susținute la simpozionul din 10 martie 2006, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la primul zbor din lume cu un aparat mai greu decât aerul și cu mijloace proprii de bord, au fost incluse în volumul Traian Vuia (1872-1950). Contribuţii biografice, Coordonator: Dumitru Tomoni, Timişoara,

Editura Orizonturi Universitare, 2007. În aceeași perioadă, în ședința din 28 octombrie 1997, Consiliul Local Făget a hotărât ca strada Aleea Sănătății să se numească Traian Vuia, în semn de prețuire și recunoștință față de cea mai cunoscută personalitate a zonei.

Ca o recunoaștere a eforturilor depuse de făgețeni pentru promovarea lui Traian Vuia, o delegație a fost invitată să participe în 18 martie 2006 la Montesson, cu ocazia sărbătoririi Centenarului primului zbor. Din aceleași considerente, semnatarul  acestor rânduri a fost invitat și a participat cu comunicări la mai multe manifestări omagiale organizate la Lugoj și Timișoara.

În primăvara anului 2022, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie Făget s-a realizat expoziția permanentă: „Per-sonalități, publiciști și artiști plastici din Țara Fagetului”, unde, așa cum e firesc, Vuia ocupă locul central prin cele 72 de foto-documente incluse.

După o scurtă prezentare biografică, informații ce ar trebui să fie cunoscute de orice român, indiferent de etnie, studii și profesie, urmează un fotomontaj de documente referitoare la familia, copilăria și studiile marelui inventator.

Al doilea fotomontaj cuprinde cercetările și invențiile savantului bănățean: zborul de  la 18 martie 1906 pe câmpul de la Montesson, cercetările pentru realizarea unui elicopter, generatorul de abur cu combustie internă şi cu valorizare aproape instantanee etc.

Al treilea fotomontaj prezintă activitatea publicistică și social-politică a patriotului român, iar cel de-al patrulea valorizează personalitarea celui mai cunoscut bănățean.

În 30 septembrie 2022, Primăria Orașului Făget, Muzeul de Istorie și Etnografie Făget și Filiala Lugoj a Societății de Științe Istorice din România a organizat o Conferință Națională dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea inventatorului, savantului, patriotului și militantului social-politic Traian Vuia.

Această succintă prezentare dovedește că făgețenii l-au perceput pe Traian Vuia drept cea mai reprezentativă personalitate a Banatului, l-au evocat și omagiat ori de câte ori au avut prilejul să o facă.

Dumitru TOMONI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.