România frumoasă, văzută prin ochii elevilor, într-o expoziție inedită

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

România este reprezentată prin ochii elevilor la Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu” din Lugoj, într-o expoziție inedită, aflată la cea de-a doua ediție și care se desfășoară în perioada 31 mai-10 iunie.  După cum o spune și denumirea “Călătorie în timp”, peste 150 de elevi de la 21 de școli din 15 județe, redau țara noastră așa cum au surprins-o ei în fotografii, desene sau referate. Expoziția are trei secțiuni, fiecare urmând să-și desemneze proprii câștigători. Prima secțiune se intitulează “Am fost aici” și cuprinde desene despre locurile vizitate de copii. A doua secțiune, “De vizitat în România”, reprezintă referate făcute de elevii claselor V- XII, cu povești istorice, iar a treia categorie, “Văzute prin obiectiv”, conține fotografii făcute de elevi diferitelor obiective turistice din țară. De la liceul lugojean sunt implicați în acest proiect 15 elevi. Medeea Vuia este una dintre participante și povestește despre implicarea sa în proiect, prin redarea unei perioade sumbre în istoria românilor, perioada comunistă, cu represaliile vremii.

 “Eu consider că am avut o oportunitate de a descoperi câte puțin din istoria românilor și ne-am gândit la perioada comunistă, o perioadă represivă pentru mulți dintre oamenii care aveau altă viziune. Am descris povestea bunicilor noștri, care au trecut prin momente dificile, atunci când au pus în fața faptului împlinit, între două drumuri, decizia de a intra în partid, de a deveni activist și decizia de a rămâne împotriva sistemului și de a urma să fie persecutați. Bunici noștri au ales cea de-a doua cale, una mult mai dificilă, decât cea a diimulării. Bunicii noștri au avut de suferit și am descris puțin din ceea ce am aflat de la ei, experiența din închisoare și din contextul represiv”, a declarat Medeea Vuia, elevă a Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”.

 România frumoasă este redată printr-o serie de fotografii și desene, în care sunt surprinse, printre altele, turnul cu ceas din Sighișoara, Mănăstirea Hurezi, Palatul Parlamentului, Castelul Huniazilor, Capul lui Decebal, Arcul de Triumf, Castelul Bran și Coloana Infinutului.

“Astăzi, 31 mai, în școala noastră are loc Concursul Național Călătorie în timp”, la care participă 21 de țări din țară din 15 județe. Elevii care au dorit să participle au trimis lucrări în școala noastră, unde vor fi evaluate. Lucrările constă în proiecte, desene, poze legate de obiectivele turistice de importanță istorică din țara noastră.  Cred că e binevoit acest concurs, pentru că elevii au posibilitatea să cunoască mai bine aceste obiective”, a declarat Aurelian Sima, directorul Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”.

 Profesorul coordonator al întregii expoziții este Lucia Boldea. Organizatori sunt Inspectoratul Școlar Timiș, Casa Corpului Didactic Timiș, Primăria Municipiului Lugoj și Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu”.

 

Alina DAMIAN

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.