România a pierdut aproape o treime din banii nerambursabili din PNRR pentru construcția de spitale. Lugojul a scăpat, deocamdată!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sănătatea a pierdut 740 de milioane de euro bani europeni nerambursabili în urma modificării PNRR. Cele 740 de milioane de euro ar fi fost destinate construirii unor spitale sau corpuri de spital.

Lugojul a scăpat, deocamdată, de prima modificare/ajustare a PNNR. Să sperăm că va scăpa și de următoarele.

În 15 septembrie se încheie perioada de depunere a ofertelor pentru licitația privind construirea noului spital. Până în prezent, 18 companii s-au arătat interesate de atribuirea lucrărilor și au descărcat documentația.

Abia după 15 septembrie se va ști, însă, câte firme au depus oferta și cine a câștigat licitația.

Lista a fost redusă la 21 de spitale

Bani din PNRR pentru sănătatea din România – finanțarea inițială:

  • 2,45 miliarde investiții și reforme
  • 400 milioane pentru digitalizare
  • au fost reduse 740 de milioane de la investiții, bani care vor fi împrumutați de la BEI pentru ca proiectele să poată merge mai departe

Inițial, 27 de spitale din România ar fi urmat să primească fonduri nerambursabile din PNRR pentru sedii, corpuri de clădire sau pavilioane noi. Lista a fost redusă acum la 21 de spitale.

Lista spitalelor care pierd bani nerambursabili din PNRR

Iată lista investițiilor în infrastructura spitalicească propuse spre ajustare din PNRR (fonduri europene nerambursabile) care vor fi finanțate din fonduri de la Banca Europeană de Investiții

„Comisia Europeană a dispus o diminuare a fondurilor pentru întreg PNRR-ul de 2,1 miliarde euro din zona de granturi – fonduri nerambursabile. Diverse activități au fost diminuate, în sensul că nu mai sunt finanțate.

La sănătate au fost reduse 740 de milioane de euro de la investiții și mai sunt 1,7 miliarde de euro pentru investiții. De asemenea, mai sunt 400 de milioane de euro pentru digitalizare”, a explicat ministrul Sănătății.

În aceste condiții, lista spitalelor care beneficiază de finanțare din PNRR a fost revizuită.

„Comisia Europeană a cerut României să reducă obiectivele de investiții în așa fel încât să se încadreze în acel buget diminuat”, a explicat și Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de PNRR.

„A trebuit să găsim altă sursă de finanțare pentru spitalele care nu mai sunt pe lista PNRR, iar acestea să se poată face”, a explicat ministrul, care spune că banii pentru continuarea acestor proiecte vor veni dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

Termenul de finalizare pentru investițiile mari cu finanțare din PNRR – spitale și clădiri de spitale – este 30 iulie 2026. (sursa: hotnews.ro)

Despre admin 6703 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.