România a pierdut aproape o treime din banii nerambursabili din PNRR pentru construcția de spitale. Lugojul a scăpat, deocamdată!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În numărul trecut, în articolul „Se pare că se alege praful de bugetul istoric al orașului Lugoj”, colegul nostru Augustin Bercean  se întreba: dacă banii europeni nu vor veni, are Primăria un plan B, pe care să-l pună în practică? Și tot el răspundea: Din câte se pare, și se vede clar cu ochiul liber, nu există niciunul.

Iată că n-a trecut nici o săptămână de la publicarea acelui articol și Sănătatea a pierdut 740 de milioane de euro bani europeni nerambursabili în urma modificării PNRR. 740 de milioane de euro destinate construirii unor spitale sau corpuri de spital.

Lugojul a scăpat, deocamdată, de prima modificare/ajustare a PNNR. Să sperăm că va scăpa și de următoarele.

Inițial, 27 de spitale din România ar fi urmat să primească fonduri nerambursabile din PNRR pentru sedii, corpuri de clădire sau pavilioane noi. Lista a fost redusă acum la 21 de spitale.

Cum spuneam, Lugojul a scăpat, deocamdată, de prima modificare/ajustare a PNNR. Să sperăm că va scăpa și de următoarele.

„Comisia Europeană a dispus o diminuare a fondurilor pentru întreg PNRR-ul de 2,1 miliarde euro. Unele activități nu mai sunt finanțate. Au fost reduse 740 de milioane de euro de la investiții și mai sunt 1,7 miliarde de euro pentru investiții. De asemenea, mai sunt 400 de milioane de euro pentru digitalizare”, a explicat ministrul Sănătății.

Consiliul Județean Ilfov a pierdut o finanțare de 96 milioane de euro, Județul Constanța – 142 milioane euro, Județul Arad – 95 milioane euro, MAI – 202 milioane euro, Municipiul Brașov – 96 milioane euro, Spitalul Județean Alba Iulia – 45 milioane euro.

Nu știm care au fost criteriile de anulare a finanțării în cazurile de mai sus, dar fiind vorba de administrații mult mai bine văzute decât a noastră, iar în cazul MAI de o sumă mult mai mare, n-avem niciun motiv să ne bucurăm că am scăpat definitiv.

Nu se știe niciodată cum reacționează cei de la Bruxelles la tupeul marionetelor de pe Dâmbovița. Iar în cazul că scăpăm, termenul de finalizare pentru construcția noului spital fiind 31 august 2026, cu Buciu manager de proiect mă îndoiesc că va fi respectat. Din respect pentru lugojeni.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.