Ce se întâmplă cu spitalele? România va pierde miliarde de euro din PNRR dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat miercuri, într-un interviu la Digi 24, că dacă guvernul nu ia toate măsurile cerute de Comisia Europeană privind pensiile speciale, evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare, România va pierde miliarde de euro, bani europeni.

„Subiectul actual și de neîntârziat”, spune Boloș, îl reprezintă „reforma pensiilor speciale, de care este condiționată o sumă de 1,4 miliarde de euro”.

„Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a declarat Boloș.

„Acolo nu se discută povești, când negociem cu Comisia Europeană, ci se discută raportat la angajamentul asumat, până la nivel de virgulă. De aceea, noi trebuie să ne respectăm aceste angajamente, iar pe fiscalitate ne-am luat niște angajamente destul de serioase”, a adăugat el.

Concret, Comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Ce se întâmplă cu spitalele

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că în perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale din PNRR se vor implementa şi cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare.

Boloş a mai spus că „poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.

Ministrul Finanţelor a declarat la Prima TV că banii din PNRR pentru spitale sunt pierduţi.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a spus ministrul, el arătând că „putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că, neîndeplinind jalonul, mai ai o sancţiune în plus”.

„Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scadenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă.

(..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat el.

Miistrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR, cu termen 31 august 2026 şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care înseamnă tot 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până în decembrie 2029.

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.