Rapid 2022, o nouă forță în voleiul intern

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Foto: Gheorghe Grozav

Dan H. BRUDIU

Debut de campionat cum nu se poate mai dificil pentru  voleiul din Lugoj, care întâlnește, în primele patru etape, trei din protagonistele actualei ediții de campionat. După ce a primit pe propriul teren vizita uneia din principalele favorite ale luptei la titlu, nou-născuta reprezentantă a clubului din Giulești,  fetele ce reprezintă Lugojul în elită vor evolua în două deplasări foarte grele, la Voluntari (5 noiembrie) și Blaj (12 noiembrie), într-o săptămână la mijlocul căreia,  miercuri 9 noiembrie, joacă pe teren propriu cu C.S.M. București!

Sâmbătă, 29 octombrie:

CSM Lugoj – Rapid Buc. 2-3 (25:18, 15:25, 15:25, 25:23, 10:15)

Statistică: Total puncte: 90 : 106, blocaje – punct: 13 : 14, ași din serviciu: 4 : 1, erori la serviciu: 7 : 8, atacuri – punct: 56 : 65, eficiență atac: 35% – 43%.

CS Rapid București: Coordonatori de joc: 19. Lee Da Yeong (Coreea S.) – 6 p, 13. Ramona Postea, Extreme: 9. Cese Montalvo (Cuba) – 20 p, 12. Alexandra Trică – 15 p, 4. Suelle Do Prado Oliveira (Brazilia), Centrali: 5. Nasya Dimitrova (Bulgaria) – 22 p,  20. Jenifer Cross (Canada) – 5p, 1. Diana Ariton, Universali: 10. Ioana Baciu – 12 p, 11. Andra Artin, Libero: 14. Teodora Pusic (Serbia), 7. Mihaela Jeremic, Staff tehnic:  Carlo Parisi (antrenor principal – Italia), Francesco Cavegatti – Italiaantrenor secund, Tudorel Farcaș – antrenor secund, ömer Ertik – Turcia – preparator fizic.

CSM Lugoj: Coordonatori de joc: 11.Tanja Grbic (Serbia) – 3 p,  15. Marina Anghelache, Extreme: 12. Georgiana Popa – 9 p, 10. Ramona Rus – 1 p, 3. Yelizaveta Ruban (Ucraina/Azerbaidjan) – 16 p, Centrali: 1. Andreea Gemănariu – 7 p, 9. Veronika Bezhandolska (Bulgaria) – 10 p, Universali: 20. Aliona Martiniuc (Rep. Moldova) – 27 p,  2. Simina Străchinescu, Libero: 8. Silvija Popovic (Serbia), 13. Adriana Popa,  Staff tehnic: Ugljesa Segrt (antrenor principal – Serbia), Marius Roșu, Dragan Grbic (Serbia) – antrenori secunzi, Mircea Roșu (statistician), Vasile Canea (preparator fizic), Mădălina Iftimie (fizioterapeut).

La doar șase zile distanță de finala Supercupei României, CSM Lugoj a debutat în campionatul intern în compania – părere personală – principalei favorite la titlu, echipa cu cele mai mari investiții în vară și cel mai mare buget din România: Rapid București.

Team care a transferat în intersezon nume mari ale voleiului: titratul antrenor italian Carlo Parisi, coordonatoarea sud-coreeană Da Yeong Lee, brazilianca Suelle Oliveira, cubaneza Ailama Cesé Montalvo, canadianca Jenifer Cross, bulgăroaica Nasya Dimitrova, libero-ul campion mondial sîrb Teodora Pusic, precum și româncele de top Ioana Baciu, Diana Ariton sau Denisa Drâmboi.

Un meci foarte frumos, derulat pe un parcurs de o oră și cincizeci de minute de joc, pe care lugojencele l-au început în trombă, surprinzând în mod evident experimentatul team din Giulești, cu primul set, foarte echilibrat până la 16:16, tranșat spectaculos de gazdele urmărite și susținute de o sală plină.

Au urmat însă două părți ale întâlnirii în care rapidistele au dat recital cu excepționala coordonatoare coreeană  Lee Da Yeong la timonă, cea mai valoroasă voleibalistă a partidei. Care, pe lângă imaginație și tehnică, a demonstrat o defensivă fantastică, alături de libero-ul Teodora Pusic, campioana mondială a lotului rapidist.

Au fost momentele în care au ieșit spectaculos la rampă  Montalvo, Dimitrova și Trică, puse în valoare la cel mai înalt nivel. Atacante ce au pus-o în umbră evident chiar și pe Ioana Baciu, considerată cea mai valoroasă voleibalistă autohtonă.

La 1 : 2 la seturi, se părea că sportivele antrenate de tandemul Segrt-Grbic vor ceda inițiativa și chiar jocul cu 1 : 3, fără punct, mai ales că antrenorii lugojeni nu au avut opțiuni de schimbări viabile. Lipsiți de Daiana Roman (în convalescență după o boală care a țintuit-o două săptămâni la pat), aceștia nu au putut schimba nimic în zona centrilor, la fel în zona extremelor, unde ar fi fost nevoie de prospețime și eficiență pe care Ramona Rus, introdusă în locul Georgianei Popa, nu a adus-o din păcate.

Cu toate acestea, nelăsând garda jos și cu sprijinul atmosferei pe care susținătorii lugojeni au produs-o în sală, lugojencele au revenit spectaculos în setul patru, pe care au reușit să-l răstoarne de la 15:16 și 20:21, punctând decisiv pentru 25:23 și aducând, meritat, primul punct în clasament în acest campionat. Nu mai mult, elevele cele-brului Carlo Parisi evoluând mai sigur în setul decisiv – în echilibru până la 6 : 6 – și culegând două puncte din cele trei pe care scontau a le obține în meciul din week-end.

După triumful din Supercupa României, CSM Lugoj a confirmat jocul solid de care e în stare, chiar dacă se vede clar că lotul are nevoie de un plus, atât cantitativ cât și calitativ,  pentru a lupta pe termen lung cu marile forțe. Într-un campionat care se profilează mai tare ca oricând în ultimele 12 ediții, de când Lugojul evoluează pe prima scenă și care va oferi cu siguranță multe jocuri echilibrate, cel puțin în sextetul  Blaj  Târgoviște – Rapid – Voluntari – Lugoj –  Dinamo.

Sâmbătă, 5 noiembrie, partidă de mare importanță pentru lugojence la Voluntari, în dificila sală unde gazdele au câștigat toate meciurile în sezonul regular trecut, cu o singură excepție, ciudatul eșec cu Medgidia, care a trimis Lugojul pe poziția 5 în clasament. Un joc care cu siguranță va fi mult diferit de finala Supercupei României de la Mioveni, în care fetele noastre s-au impus în trei seturi. Meci de mare miză, care poate avea implicații serioase în efortul celor două grupări de a intra în acest an în careul de ași. Succes, C.S.M. Lugoj! 

Rezultatele etapei I:

C.S.M. Lugoj – Rapid Buc.i = 2 : 3 (25:18, 15:25, 15:25, 25:23, 10:15)

C.S.M Volei Alba Blaj – C.S.O Voluntari = 3 : 0 (25:17, 25:19, 25:18)

SCMU Craiova – C.S.M. Târgoviște =  1 : 3 (12:25, 25:23, 21:25, 27:29)

C.S.M. Știința Bacău – Argeș Pitești =  0 : 3 (23:25, 30:32, 23:25)

CSM București  – NTT Data Cluj = 3 : 1 (24:26, 25:13, 25:17, 25:20)

Dinamo București,  etapă pauză

Miercuri, cu toții la sală!

După deplasarea din etapa a doua de la Voluntari, la mij-locul săptămânii, miercuri 9 noiembrie, de la orele 18,30, voleibalistele lugojene așteaptă replica clubului fanion al Capitalei, C.S.M. București.

Un team care a câștigat în 2016 Cupa Challenge, care revine în acest an în prima ligă și se pregătește de reeditarea performanțelor din anii trecuți, când și-a adjudecat și titlul național. Un lot antrenat de italianul Ettore Guidetti (verișorul celui mai titrat antrenor din lume, Giovanni Guidetti, tehnicianul campioanei Europei VakifBank Istanbul și al reprezentativei Turciei), în care apar nume cunoscute în prima ligă: Alexandra Sobo, Irina Radu, Alexandra Spânoche, Larisa Vasilică sau Silvia Coman, plus trei brazilience cu destulă experiență, cum sunt Marjorie Correa, Natália Monteiro și Daniela Terra.

Un meci important pe care, evident, îl abordăm cu gândul la o victorie concludentă pe propriul teren,  într-un start de sezon lung și dificil, în care voleiul încearcă reeditarea evoluțiilor remarcabile din sezoanele trecute, de această dată într-o companie mai puternică a colegelor de întrecere.

Vă așteptăm în tribune, fiți alături de volei!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.