Pastel de toamnă [Un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan TIMARU

Vestea că Elon Musk va sărbători Halloween-ul la Castelul Bran a pus presa pe jar. Oricât s-au străduit jurnaliștii să-l identifice, strădaniile lor au rămas zadarnice. Cum autoritățile au infirmat intrarea lui Musk în țară, se presupune că la eveniment a participat doar stafia lui, împreună cu o turmă de vedete din lumea cu fițe.

În tot acest timp, pe plai se desfășura cu aceeași frenezie bostaniada facturilor. Desigur că între cele două mari evenimente există deosebiri majore, în sensul că unii se distrau de minune împreună cu fantomele și vampirii, iar ceilalți tremurau de frica fantomei prețurilor de la energie care bântuie prin țară și creează teroare națională.

Vampirii care sug din portofelul românului pândesc la tot pasul, așa că este un adevărat act de curaj să mai intri într-un magazin alimentar sau într-o benzinărie. Dacă găsești în cutia poștală un plic, te ia cu frisoane. Când sună cineva la sonerie, intri în panică. Tragedia este că s-ar putea să te caute fericirea, iar tu să nu deschizi crezând că e fiscul.

La televizor, un alai de politicieni toarnă promisiuni în urechea națiunii, sporind și mai mult starea de neliniște. Din lunga și trista experiență post-decembristă știm că atunci când politicienii deplâng starea în care a ajuns poporul nu înseamnă că vor găsi și modalitatea de a rezolva problemele grave cu care acesta se confruntă.

Bostaniada asta cu fantoma facturilor care umblă dezlegată prin republică, însoțită de hoardele vampirilor economici, bate Halloween-ul lui Elon Musk.

În altă ordine de idei, este greu de imaginat ce se va întâmpla în viitor, gândindu-ne în primul rând la conflictul armat din imediata noastră vecinătate. Nori negri se adună deasupra Europei, iar furtuna care s-ar putea dezlănțui va complica și mai mult existența noastră.

Pandemia a fost dată uitării. Măștile și vaccinurile cumpărate cu sute de milioane de euro au fost aruncate la gunoi. Nu mai sunt de actualitate. Minți diabolice lucrează cu sârg la alte grozăvii. Bomboana de pe colivă o așează Ministerul Sănătății, anunțând campania de informare cu privire la administrarea în rândul populației a iodurii de potasiu în contextul războiului din Ucraina și a unui eventual atac nuclear.

Toamna a însemnat pentru mulți dintre noi anotimpul belșugului și al hamba-relor pline.  Privind în jur, constat că nimic din ceea ce era odată nu mai există, iar tabloul toamnei devine un pastel bacovian, cu mult plumb și miros de praf de pușcă. Copleșit de o tristețe iremediabilă, nu pot decât să exclam: Niciodată toamna n-a fost mai săracă!

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.