Radioteleviziunea din Slovacia și Radio România au semnat la Timișoara un acord de cooperare bilaterală

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Radioteleviziunea din Slovacia și Radio România au semnat, în 20 octombrie,  la sediul Radio România Timișoara un acord de cooperare bilaterală prin domnii Ľuboš Černák – Director Programe Radio și Dan Șanta – Director Relații Internaționale.

Actualul acord de cooperare între Radiodifuziunea Română și serviciul public de radio și televiziune din Slovacia are ca obiectiv aprofundarea și întărirea cooperării bilaterale și extinderea posibilităților de schimburi culturale între cele două instituții, care colaborează strâns în domeniul radiofonic de peste 25 de ani.

Primul parteneriat încheiat între Radio România și Radiodifuziunea din Slovacia a fost semnat tot la Timișoara, în 1997 și, așa cum a ținut să sublinieze Dan Șanta,  a fost printre primele acorduri semnate cu o instituție internațională de media publică.

„Ne bucurăm să continuăm colaborarea cu niște prieteni. […]. Împreună cu colegii slovaci am făcut multe lucruri minunate, de la obișnuitele schimburi de programe și specialiști, până la proiecte complexe, cum ar fi turneul Orchestrei Naționale Radio la Bratislava, conferințe. Ne-am ajutat reciproc atunci când ne-a fost greu. Unul dintre momentele cele mai emoționante pentru mine, pe care mă bucur să-l împărtășesc astăzi, este faptul că radioul slovac a fost singurul care a fost  extrem de interesat de ceea ce face România, cum se simte România, în ziua în care a aderat la Uniunea Europeană. Și-a trimis un corespondent care a stat la București, aduceți-vă aminte, de Revelion, pentru a face transmisii” a precizat Dan Șanta, care a mulțumit , la final, pentru eforturile făcute la Timișoara în acești ani.

Colaborarea specială între Radio România și Radioteleviziunea din Slovacia – reflectată în interesul permanent arătat comunității slovace, prin emisiunile redacției de limba slovacă de la Radio Timișoara – a contribuit, până în prezent, cu numeroase proiecte, emisiuni și inițiative, la promovarea dialogului intercultural între România și Slovacia.

Prin acest acord, cele două instituții vor face schimb gratuit de programe radiofonice și vor colabora pentru producerea de programe comune, menite să dezvolte o mai bună cunoaștere a audienței dintre cele două țări, pe teme de interes din sfera politică, economică, socială și culturală.

Cooperarea va viza, de asemenea, sprijin acordat de Radioteleviziunea din Slovacia către Redacția emisiunilor de limbă slovacă ale Radio România, constând în schimb de programe culturale și muzicale, dar și acces la cursuri de pregătire pentru redactorii de limba slovacă ai Radiodifuziunii Române.

Un alt punct important cuprins în acordul de cooperare prevede schimbul de jurnaliști, regizori și producători de teatru radiofonic, pentru a facilita accesul profesioniștilor de radio din ambele instituții către bunele practici din domeniu.

„Trăim într-o explozie de informații, dar și într-o lume a dezinformării, iar posturile publice de radio trebuie să colaboreze pentru că sunt un viitor și o speranță că va fi bine în Europa”, consideră oaspetele slovac.

„Mă bucur pentru colaborarea care va urma și care include  schimburi  de programe, specialiști și evenimente. Eu vă spun încă de acum ”Bun venit!” la festivalul care va avea loc nu peste mult timp  la Bratislava. Tuturor colegilor de la Radio Timișoara le doresc mult curaj și multă forță pentru a putea dezvolta ceea ce s-a creat aici! ”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.