Prima ediţie a Festivalului Buziaş FestivART

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Deşi Buziaşul este un oraş mic, sub conducerea destoinicului primar Sorin Munteanu, aici se întâmplă lucruri importante şi în acelaşi timp se observă o revigorare a acţiunilor culturale. În acest sens, în perioada 31 mai – 3 iunie 2017, ca o avanpremieră la Festivalul „Zilele Veverițelor” (3-4 iunie), ajuns la cea de-a treia ediție, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș și Consiliul Judeţean Timiş, s-a desfășurat şi FestivART, ediţia I.

Această acţiune a fost organizată de Asociaţia Culturală Philmys, a cărei preşedintă este, spre mândria noastră, a lugojenilor, actriţa Iasmina Petrovici, un „produs” 100% lugojean (născută, crescută şi şcolită în urbea noastră, actualmente stabilită în Bucureşti), Primăria Buziaş şi Consiliul Judeţean Timiş.

În debutul Buziaş FestivART, la Primăria Buziaş a avut loc conferinţă de presă, la care au participat „actorii” protagonişti ai organizării acestui eveniment de excepţie, Sorin Munteanu şi actriţa Iasmina Petrovici.

„Din bugetul alocat pentru dezvoltarea oraşului-staţiune Buziaş, o mare parte din investiţii o reprezintă cea alocată evenimentelor cultural-artistice şi sportive. Iată că ne aflăm la prima ediţie a Zilelor Culturii Buzieşene, care are un amplu program oferit de Asociaţia Culturală Philmys, prin prezenţa doamnei Iasmina Petrovici, căreia vreau să-i mulţumesc foarte mult pentru aceasă idee foarte bună. De asemenea vreau să vă mai aduc la cunoştinţă că mai avem în program o tabără de creaţie (pictură) intitulată Prezent, trecut şi viitor, unde participă un număr de 11 pictori, din rândul cărora vreau să aminesc câţiva: Aurel Burlacu,  Cristina Horia Sofia Ovejan, Eugen Raportoru, Anca Ciofârlă, din România, precum şi din Bulgaria şi Ungaria”, reprezentată de însuşi preşedintele Uniunii Artiştiştilor Plastici din ţara sa, Sandor Arany, a precizat primarul Buziaşului, Sorin Munteanu.

La rândul său, preşedinta Asociaţiei Culturale Philmys, dedicată trup şi suflet meseriei, dar şi misiei sale în activitatea asociaţei, Iasmina Petrovici, a informat presa despre proiectul asociaţiei, ce cu onoare o conduce:

„Noi am propus acest proiect din dorinţa de a revitaliza Buziaşul, de a-l readuce  pe harta Europei, aşa cum era odinioară, la început de secol, iar acest lucru se poate realiza prin artă. De aceea vor avea loc în special spectacole de teatru, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, ateliere de creaţie pentru cei mici, atelier de bune maniere, atelierul verde, atelierul de păpuşi, iar festivalul se va încheia cu un concert susţinut de formaţia Rock Abil. Vom avea de asemenea un show de dans şi un seminar de dans latino dedicat publicului adult. Tot în cadrul festivalului dorim să o prezentăm pe Timeea Sasz, un tânăr artist buzieşean, cu viziune, care are nevoie de o educaţie pe măsură în această direcţie, un artist pasionat de cultura şi arta coreeană şi japoneză, de aceea lucrările sale sunt realizate în această zonă şi anume animeuri. Unele din lucrările sale printate sunt expuse în foaierul Casei de Cultură. În acest proiect, putem spune că suntem bucuroşi că lucrăm cu un primar ca domnul Sorin Munteanu, un primar tânăr, cu viziune, cu deschidere şi dorinţă de a face ceva pentru oraşul-staţiune Buziaş”.   

Timp de patru zile, Buziaşul a fost îmbrăcat în haine de sărbătoare, unde localnicii,dar şi cei din zonă, au avut prilejul să trăiască momente de neuitat, dar şi de gustat, culturale, gastronomice, muzică populară, dansuri cât încape şi multe altele. Aceasta demonstrează că, dacă se vrea, cu puţin efort şi implicare, se pot face lucruri deosebite. S-a demonstrat încă o dată faptul, dacă mai era cazul, că lucrurile mari se înfăptuiesc în oraşe mici.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.