Ziua copilului, numită și Ziua internațională a copilului, este în multe țări o sărbătoare pentru copii, care se aniversează la date diferite.
În România, se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 iunie.
Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în luna august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”.
În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua Copilului”( Universal Children’s Day). În data de 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația următoare.
În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (A.N.P.D.C.) s-a constituit în data de 1 ianuarie 2005. În Turcia, Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.
Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie, care au preluat această dată de la China și Statele Unite ale Americii. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.
Ziua internațională a copilului a fost marcată cu fast și voie bună și la la Centrul de Zi pentru Copii ,,Patriarh Miron Cristea” din Făget. Personalul centrului a pregătit pentru beneficiarii acestuia un program inedit, diversificat, ce a avut drept obiectiv sărbătorirea acestei zile într-un mod interactiv.
Copiii au luat parte la o petrecere destinată lor, înconjurați fiind și de cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Traian Vuia” din Făget. Ambianța plină de bucurie, muzică, divertisment și entuziasm a fost încununată și de micile daruri pe care copiii le-au primit, precum și de „surpriza dulce”, tortul oferit cu ocazia evenimentului.
Activitatea s-a desfășurat în incinta centrului, precum și în parcul din vecinătatea acestuia și a cuprins concursuri de desene pe coli de hârtie și pe asfalt, concursuri de dans, concursuri sportive, dar și alte activități specifice menite a marca importanța evenimentului.
,,Astfel de evenimente sunt frecvente în cadrul centrului nostru. Încercăm zilnic prin mijloacele ce ne stau la dispoziție să le oferim copiilor șansa de a zâmbi. Nu puteam rata nici în această zi prilejul de a ne vedea copiii fericiți și împliniți. Roadele muncii noastre se zăresc în bucuria de pe chipurile beneficiarilor”, a declarat părintele Emanuel Gafița, coordonatorul centrului.
Centrul are misiunea de a preveni și a reduce abandonul sau eșecul școlar, precum și de a crește performanțele școlare ale elevilor aflați în situații de risc de abandon școlar, (datorate, în principal, contextului economic precar al familiei, carențelor de educație sau de instruire ale părinților), prin desfășurarea de programe socio-educative și discuții cu părinții, pe marginea subiectelor privind dificultățile identificate, pentru a găsi soluția potrivită problemelor apărute. În cadrul centrului se desfășoară zilnic activități educative, activități de cunoaștere cu caracter formativ-integrativ, activități recreative și activități pentru formarea autocontrolului, responsabilității, autonomiei personale și sociale.
Centrul de Zi „Patriarh Miron Cristea” al Arhiepiscopiei Timișoarei, susținut de către Primăria Orașului Făget, prin Consiliul Local, oferă servicii pentru un număr de 25 de copii care provin din familii cu dificultăți de natură socială și economică și pentru care acest centru reprezintă o „a doua casă”. Aceștia se bucură zilnic de o masă caldă, de activități educative, religioase, formativ-integrative, recreative și de socializare.
Estera CIMPONERIU
Lasă un răspuns