În data de 2 iunie 2017, în localitatea Fundu Moldovei din Bucovina, s-a dat startul celei de-a IV-a ediţii a Ultra-maratonului internaţional Ultrabug. Concursul s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile consecutive , în perioada 2-4 iunie 2017, cei peste o sută de concurenţi având de parcurs în total 100 km (în prima zi – 42 km, a doua zi – 50 km, iar în ultima zi – 8 km).
Devenit o tradiţie în calendarul alergărilor montane, ideea acestui concurs îi aparţine jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan, o pasionată alergătoare, care în anul 2013 a petrecut câteva zile de vacanţă la Fundu Moldovei, fiind impresionată de frumuseţea Obcinilor Bucovinei, de ospitalitatea localnicilor şi de gustoasele bucate tradiţionale, a hotărât că această zonă trebuie promovată şi în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranţă.
Faima Ultrabug a depăşit graniţele României şi printre cei peste 150 de participanţi, la start s-au aflat şi alergători din alte ţări: Marea Britanie, Cehia, Africa de Sud, Germania, Slovacia, Italia, Republica Moldova, unii dintre ei revenind pentru a treia oară la Ultra-maratonul de la Fundu Moldovei. Ultrabug este deja cunoscut în România, în media apărând până acum zeci de articole despre acest eveniment. Articole despre Ultra-maratonul de la Fundu Moldovei au apărut şi în publicaţii prestigioase din Marea Britanie: The Guardian, Women’s Running Magazine. În iulie 2016, revista britanică de specialitate Trail Running Magazine îl include în lista celor mai bune 50 de alergări de trail din lume, alături de competiţii foarte cunoscute.
La această cursă internațională s-a înscris și alergătorul lugojean Alexandru Szilagy, (deși cu doar 17 zile înainte de concurs fusese operat chirurgical pentru deviație de sept), a participat și din dorința de a admira frumoasa Bucovină, de a petrece câteva zile unice într-un adevărat colţ de rai şi într-o atmosferă specială, care face ca an de an participanţii să revină şi să recomande Ultra-maratonul de la Fundu Moldovei prietenilor alergători.
„Ultrabug 2017 – PRIMUL MEU ULTRA-MARATON MONTAN – o organizare frumoasă, traseul a fost foarte bine marcat, cu peisaje superbe ce îți încântau vederea și sufletul, îndemnându-te să parcurgi traseele cu zâmbetul pe buze, alături de concurenți care îți deveneau imediat o companie plăcută. Parcurgând o parte din traseu alaturi de ei, descopereai multe informații și povești utile în cursă și în viața de zi cu zi . Alergarea leagă prietenii, le consolidează pe cele vechi, în acest mod descoperi potențialul tău pentru realizarea obiectivelor propuse, cum să îți realizezi visul de a alerga 100 km. Am fost însoțit de vorbele calde de încurajare ale concurenților și ale voluntarilor, care îți dădeau forța să duci cursa până la capăt, în ciuda problemelor apărute din cauza oboselii, durerii sau a altor inconveniente apărute la parcurgerea unei asemenea distanțe. Premierea si petrecerea au avut loc la o stână, unde toți participanții au dansat, au mâncat, s-au «hidratat» cu afinată și petrecerea, plină de bună dispoziție, s-a încheiat cu hohote de râs, alergătorii fiind extrem de bucuroși că au încheiat cu bine cursa. Personal, am arătat dacă este unitate se poate orice, motto-ul meu, care ne-a mobilizat pe toți cei patru alergători din județul Timiș, prezenți la acest ultra-maraton montan, fiind: «UNITATE în TIMIȘOARA, să se afle în toată țara!». Am apelat la acest motto pentru că am avut două colege de alergare din Timișoara care îmi sunt prietene și le-am susținut verbal, încurajându-le pe tot parcursul traseului, ca să terminăm cu toții cursa, și de asemenea am oferit bețele mele de treking unei colege, ca să o ajut să termine concursul, pentru că dorea să renunțe și astfel a reușit și ea să termine cu bine cursa.” – a declarat pentru Actualitatea alergătorul lugojean Alexandru Szilagy.
Estera CIMPONERIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns