Premii importante obținute de tineri interpreți din Țara Făgetului la Festivalul-concurs „Busuioc purtat la joc” de la Sântana

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cea de-a II-a ediție a Festivalului-concurs ,,Busuioc purtat la joc”- 2019 s-a desfășurat duminică, în data de 16 iunie, în orașul Sântana din județul Arad, acesta fiind un concurs de interpretare vocală și instrumentală, festival al jocului și portului popular, la care au participat interpreți și ansambluri folclorice din următoarele județe: Timiş, Arad, Alba, Hunedoara, precum și din orașul Elek, din Ungaria.

Premii importante la această ediție a acestui festivalului-concurs au obținut următorii interpreți de folclor din Țara Făgetului:

Premiul I – Secțiunea interpretare vocală: Dorinel Gavriluț Pîrvoni din Gladna-Română;

Premiul al III-lea – Secțiunea interpretare instrumentală: Bogdan Medelean din Luncanii de Jos.

Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul  reprezintă comori inestimabile ce definesc poporul român, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în pofida scurgerii timpului. Acestea sunt documente grăitoare privind istoria şi cultura acestor locuri. Imensul tezaur folcloric din zona Făgetului, din zona Banatului, din toată țara constituie o componentă valoroasă, o moştenire de preţ pentru noi toţi, cei care trăim pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu. 

„Țara Făgetului a fost din nou la loc de cinste! Mă bucur foarte mult că am reușit să particip la acest festival și să aduc acasă, la Gladna-Română, un premiu atât de important, Premiul I la Secțiunea interpretare vocală. Și totodată mă bucură faptul că  la mine, în Țara Făgetului, a mai ajuns și un alt premiu: Premiul al III-lea la Secțiunea interpretare instrumentală, câștigat de Bogdan Medelean din Luncanii de Jos! Pe această cale, doresc să mulțumesc familiei mele și doamnei profesoare Lili Savu Badea, pentru tot sprijinul acordat și pentru ca au încredere în mine!”,

a declarat pentru Actualitatea, interpretul Dorinel Gavriluț Pîrvoni din Gladna-Română, câștigătorul Premiului I.

Tradițiile populare românești sunt unice, rămân tezaurul nostru cel mai de preț și trebuie valorizate, perpetuate și păstrate vii în mintea tuturor românilor.

 „…Datinile, proverbele, muzica şi poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preţ ca averea de cuget şi simţire inclusă şi păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul  sufletului românesc, al moşilor şi strămoşilor noştri.”  – Alexandru Vlahuță.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.