
Ediţia 2018-2019 a Campionatului Naţional de volei feminin Divizia A 1 s-a încheiat în luna mai, finalul consemnând ierarhia scontată în careul de aşi, acolo unde favoritele s-au plasat într-o ordine logică, ţinând cont de bugetele de care au dispus aceste formaţii.
1. C.S.M. Volei Alba Blaj, a patra oară campioana României în ultimii cinci ani, a beneficiat de prezenţa la cârma echipei a super-campionului Darko Zakoc, omul care va da numele noii Săli Polivalente a Sporturilor din Blaj. Contând pe un suport financiar de peste 1,5 milioane de euro, asigurat de Consiliul Judeţean Alba (peste 50 % din sumă), Primăria Blaj şi sponsori) şi pe emulaţia creată de pasiunea pentru volei din mica urbe ardeleană, transferând nume importante din peisajul european, Blajul a jucat a doua finală europeană în doi ani consecutivi, o performanţă de senzaţie pentru România ! Jucătoare-cheie: Ioana Baciu, Nneka Onyejekwe, Sonja Newcombe, Nada Ninkovic, Ana Lazarevic, Maria Karakasheva.
2. C.S.M. Bucureşti, laureata ediţiei trecute şi posesoarea celui mai mare buget (peste 2 milioane euro), a ratat toate trei obiectivele – ieşirea din grupele Champions League, titlul naţional şi Cupa României. Accidentarea gravă a Alinei Salaoru la start şi corecţia pe care a primit-o în meciul decisiv din propria sală, în Capitală, a dus la un deznodământ neaşteptat pentru gigantul club bucureştean, care nu a cîştigat în acest an niciun titlu naţional la sporturi pe echipe ! Tehnicianul Ferhat Akbaş a părăsit recent echipa în care puncte forte erau Maret Balkestein, Irina Trushkina, Kanami Tashiro, Nikole Koolhaas, Alexandra Sobo şi Adelina Ungureanu.
3. C.S.M. Târgovişte (antrenor Valerijan Luka), a treia forţă financiară a voleiului feminin, a prezentat – opinie personală – cel mai bun lot din ultimii ani în sezonul recent încheiat. Jelena Alajbeg, Sara Klisura, Tanja Sredic, Diana Calotă, Dubravka Djuric sau Teodora Pusic fac parte dintr-o galerie de voleibaliste pe care orice echipă şi le-ar fi dorit. Iar Ciocian, Buterez, Bălae, Ozun-Jeremic şi Marciu, românce de talent, au rămas mereu în afara terenului, din păcate. Bronzul ediţiei e un rezultat normal, totuşi, în conjunctura actuală.
4. C.S. Ştiinţa Bacău (antrenor Florin Grapă) n-a reuşit obţinerea bronzului naţional şi prezenţa în Turneul Final al Cupei României, obiectivele clubului. Obţinând însă, după un parcurs remarcabil, calificarea într-una din semifinalele CEV Cup, ceea ce este o realizare notabilă a unui club care, atunci când nu a obţinut titluri, a fost mereu pe podium. Sportive importante: Denisa Rogojinaru, Cristina Cazacu, Georgiana Faleş, Ana Otasevic, Slavina Koleva.
5. C.S.M. Lugoj (antrenor Ugljesa Segrt) a fost surpriza plăcută a campionatului şi Cupei României, omogenizând din mers o echipă schimbată foarte mult în vară şi terminând în vârf de formă competiţiile interne. După ce a eliminat, prin victoria de pe Bega (anunţată însă de cele două victorii din jocurile neoficiale), unul dintre principalii contracandidaţi la Play-Off – Agroland Timişoara, voleiul din Lugoj a pornit o luptă strânsă cu Dinamo, încheiată fericit în mai, prin victoria cu 3 : 1 care duce oraşul în Challenge Cup. Deasemenea, succes maxim, eliminarea Bacăului din cursa pentru Cupa României în urma celui mai reuşit meci al acestui lot (3 : 0 !), în Sala Sporturilor, în faţa propriilor suporteri. Sportive-cheie: Diana Balintoni, Nina Kocic, Katarina Vukomanovic, Andreea Petra.
6. Dinamo Bucureşti (antrenor Marian Constantin) a pornit modest în tur, activând brusc ambiţii şi resurse în perioada de iarnă, când a transferat două sportive de lot naţional şi a reactivat-o, cu folos, pe Alida Cioroianu. Luptă cap la cap cu Lugojul pentru locul cinci, tranşată dramatic la ultimul fluier din ultima etapă, când două puncte doar le-au lipsit dinamovistelor să îşi realizeze obiectivul declarat. Piese de forţă: Ariana Pîrv, Sabina Miclea, Alida Cioroianu, Roxana Iancu.
7. Universitatea NTT Data Cluj – Napoca (antrenor Luminiţa Trombiţaş) – una din echipele periculoase pe propriul teren, bătăioasă în deplasare, a cărei principală calitate este omogenitatea. Un grup de sportive cu mare experienţă în prima ligă, capabil de evoluţii surprinzătoare şi în noul campionat, pe care, chiar dacă se vor mai întări, îl vor aborda în mare parte în aceeaşi structură. Sportive-cheie: Adina Stanciu, Raluca Bucur, Sorina Buz-Răileanu, Gabriela Dancu.
8. C.S.U Belor Galaţi – (antrenor Ileana Berdilă) a început să joace cu adevărat în partea a doua a campionatului, deşi lotul a fost format cu mari investiţii şi a cuprins nume interesante din naţionalele Bosniei, Macedoniei şi Moldovei, plus 2 foste internaţionale autohtone. Galaţiul a demonstrat că e capabil să ofere şi să respire mare performanţă (echipa masculină câştigând titlul în acest an) şi se pare că în sezonul ce vine e hotărât să rezolve problema şi la formaţia feminină. Piese de bază: Edina Selimovic, Sidney Wilson, Emilja Popjordanovska, Ana Berdilă, Ramona Postea.
9. U.V.T. Agroland Timişoara – (antrenor Bogdan Paul) a declarat forfait în mijlocul competiţiei, după ce în ediţia trecută participase în Challenge Cup. O structură şi un proiect interesante, care s-au pulverizat în urma a patru înfrângeri dureroase (2:3 cu Lugoj, 1:3 cu Dinamo, 1:3 şi 0:3 cu Vasas) şi a suspendării pe opt luni a tehnicianului din fruntea staff-ului timişorean. E adevărat, retragerea Roxanei Bacşiş şi plecarea Dianei Balintoni de sub culorile roşu-negru au fost decisive, înlocuitoarele acestora nerezolvând problema în condiţiile creşterii în valoare a loturilor şi campionatului în ultimă instanţă.
10. Penicilina Iaşi a fost exclusă din competiţiile interne, conform Statutului Disciplinar şi regulamentelor F.R.Volei, ca urmare a neprezentării la meciul de Cupa României pe care echipa îl avea programat la Galaţi. Care a avut la bază neplata la timp a unor taxe reprezentând transferurile internaţionale (şase la număr) pe care le realizase clubul ieşean.
Au promovat în Divizia A1 pentru sezonul 2019-2020:
C.S.M. Tg. Mureş (antrenor Predrag Zukovic),
C.S. Argeş Volei Piteşti (antrenor Cristina Zanfir),
Rapid Bucureşti (antrenor Mihai Duţă) şi
C.S.M. Medgidia (antrenor Florin Voinea).
Începând cu numărul viitor sperăm să vă putem furniza informaţii în legătură cu primele mişcări ce se produc la nivelul loturilor celor douăsprezece prim-divizionare în perspectiva sezonului ce va porni la drum spre finalul lunii septembrie. Trecem printr-o perioadă de discuţii şi negocieri pentru creionarea unei formule viabile a formaţiei ce va evolua din toamnă pe prima scenă. Nu e deloc uşor, indiferent de obiectiv, aria de selecţie nefiind foarte largă, iar opţiunile fiind serios cântărite de către sportivi şi, în aceeaşi măsură, de cluburi, în condiţiile actuale de stabilitate financiară relativă. Vom reveni.
Dan H. BRUDIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns