Povestea lui Prâslea cel Voinic şi mărul de… argint

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ai dracului de glumeţi „nordiştii” ăştia! Acum, când Dragnea abia s-a „despăducheat” puţin, nereuşind să aducă în ţară „aurul londonez” şi politica românească e în fierbere, pentru că în noiembrie e „marele bal” al alegerii locatarului de la Cotroceni, ei sfidează naţia cea română aruncând în stânga şi în dreapta cu mere de aur, argint şi bronz. Totuşi, trebuie să le aplicăm o circumstanţă atenuantă, pentru că ei fac acest lucru de 35 de ani, în cadrul  Festivalulului Internațional de satiră și umor Mărul de Aur – Bistrița, care a avut loc la data de 1 iunie a.c.

Organizatorii actualei ediții a festivalului au fost: Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița, cu sprijinul: Primăriei Municipiului Bistrița (Consiliul Local), Palatul Culturii Bistrița, Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, Uniunea  Epigramiștilor din România, Stațiunea Pomicolă Bistrița și Asociația Umoriștilor Bistrițeni.

Festivalul Internațional de Satiră și Umor „Mărul de Aur” s-a adresat caricaturiştilor din întreaga lume şi a cuprins următoarele secțiuni de concurs: subsecțiunea Desen umoristic cu tema: „Pomme D’or” și subsecțiunea Caricatură cu tema: „Portrete ale scriitorilor: George Coșbuc, Liviu Rebreanu și Andrei Mureșanu, personalități născute în județul Bistrița – Năsăud”.

În cadrul festivalului a avut loc și dezbaterea publică intitulată „cu seriozitate despre umor”, în Stațiunea Pomicolă (Casa Mărului), finalizată cu un concurs ad-hoc de epigrame pe rime date, iar premiile au constat din produse specifice stațiunii (gogoși, saci de mere și diplome de consolare). Reprezentantul urbei noastre, Prâslea cel Voinic (Cristinel Vecerdea-CRIV), de data aceasta n-a reuşit să ajungă la craca cu „Mărul de aur”, fiind mai mic de stat, și a trebuit să se (ne) mulţumească cu „Mărul de argint”. Dacă aruncăm o privire pe situaţia statistică a festivalului, credem că „Mărul de argint” valorează cât unul de  aur.

Din cei 62 participanţi, doar 46 au fost admişi, iar 16 respinşi (15 – 1 juriu). Din cele 175 de lucrări primate, doar 117 au fost admise în concurs , 58 fiind respinse.

Au participat concurenți din 28 de țări: Romania – 1, Polonia – 5,  Iran – 6,   Turcia – 5, Brazilia – 4, Italia – 3, Ucraina – 3, China – 3, Egipt – 2, India – 2, Peru – 1, Venezuela – 1, Canada – 1, Israel – 1, Bahrain – 1,   Maroc – 1, Cipru – 1,  Bulgaria – 1, Serbia – 1,  Croaţia – 1,  Rusia -1, Estonia – 1, Adjerbaijan – 1, Finlanda  – 1,   Germania – 1, de pe 5 continente (Europa, Asia, Africa, America de Sud, America de Nord).

21 de autori au fost premiaţi si evidenţiaţi: 6 premii, 4 premii speciale,  7 menţiuni;  4 evidenţiaţi.

Parcă văd că la următoarele festivaluri, oganizatorii,  pentru ca să-l „vindece” de acest „tic nervos”, de a lua premiile cele mai importate, îl vor coopta în jurii.

Micea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.