Încep înscrierile pentru învățământul profesional. Vezi ce profiluri sunt disponibile la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Prima etapă de înscrieri la învățământul profesional de stat va avea loc în perioada 24-26 iunie. Pe baza unei fișe completate la instituțiile de învățământ gimnazial la care sunt absolvenți, elevii pot veni să se înscrie la secretariatul instituțiilor de învățământ profesional. La Lugoj, cele două licee tehnologice, “Aurel Vlaicu “ și “Valeriu Braniște”, vin cu oferte atractive pentru elevii care vor să învețe o meserie. La “Aurel Vlaicu” există trei clase de profesională, a câte 28 de locuri fiecare, o clasă de mecanic auto, una de mecanic pentru utilaje și instalații în industrie și o clasă de confecționeri pentru produse electro-tehnice.

Până acum, cea mai solicitată clasă a fost cea de mecanic auto, clasă la care în fiecare an a trebuit să desfășurăm probe suplimentare de admitere, întrucât au fost mai mulți candidați decât numărul de locuri. Conform graficului, proba suplimentară de admitere se desfășoară în prima etapă în data de 2 iulie. Cred că elevii ar trebui să aleagă Colegiul Tehnologic “ Valeriu Braniștedatorită faptului că specializările pe care le propunem noi sunt foarte solicitate pe piața muncii. Avem colaborări cu agenți economici importanți din oraș, care ne-au susținut în dotarea atelierelor în școală la standarde performante. Atelierul de mecanic auto este foarte bine dotat, la fel și atelierul electric, și atelierul mecanic pentru utilaje și instalații în industrie, după cum spuneam, cu ajutorul unor firme cu care colaborăm”, a precizat Marcel Drăgan, directorul Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu”.

 Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” are patru clase de profesională: o clasă de estetică și igienă a corpului omenesc, o clasă de ospătar- chelner- vânzător în unități de alimentație publică, o clasă de industrie textilă și pielărie și o clasă la învățământul dual cu specializarea comerciant-vânzător. La fiecare clasă sunt disponibile 28 de locuri.

“Cele mai solicitate au fost cele de ospătar- chelner- vânzător. Am avut o perioadă în care elevii de la școlile gimnaziale cereau clase de estetică, motiv pentru care am răspuns pozitiv acestei solicitări. Am considerat potrivit să menținem clasa de industrie textilă și pielărie, pentru că de data aceasta agenții economici sunt cei care au nevoie de această clasă. Credem că fiecare dintre ele reprezintă o alegere potrivită”, a declarat Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnologic “Valeriu Braniște”.

 De asemenea, directorii instituțiilor de învățământ îndeamnă elevii să nu aleagă școala profesională ca ultimă variantă, ci ca pe o oportunitate de a învăța o meserie și de a se integra rapid în câmpul muncii.

Elevii trebuie să înțeleagă că școala profesională nu reprezintă ultima variantă, ci reprezintă poate cea mai bună alternativă pentru mulți dintre ei. Nu vorbim despre faptul că vii la un liceu tehnologic sau la o școală profesională pentru că nu vrei să înveți, ci vii la un liceu tehnologic sau la o școală profesională pentru că vrei să înveți o meserie, pentru că vrei să te integrezi rapid pe piața muncii, pentru că vrei să te justifici”, a adăugat Cosmin Gheorghe, directorul Colegiul Tehnologic “Valeriu Braniște

După prima etapă de înscrieri, care se încheie în 12 iulie cu afișarea rezultatelor, va începe a doua etapă, care va avea loc în perioada 22-24 iulie. În 27 iulie se va afișa lista completă a candidaților admiși în învățământul profesional de stat.

 

Alina DAMIAN

Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.