Elevii Liceului Tehnologic “Valeriu Braniște” din Lugoj au dezbătut astăzi un subiect sensibil și de actualitate – dacă învățământul în limbile minorităților reprezintă o oportunitate sau o izolare. Acțiunea a fost organizată de către Consiliul Județean al Elevilor, în parteneriat cu Consiliul Școlar al Elevilor de la Liceul “Valeriu Braniște”. Dincolo de subiectul în sine discutat astăzi, conform conducerii liceului, este un lucru benefic că elevii învață să dezbată.
“Noi în școală avem elevi care sunt de diferite etnii: ucrainieni, romi, germani. Cred că este foarte important pentru ei să înțeleagă că Liceul “Valeriu Braniște” este un liceu deschis, că dincolo de specificul minorității, noi avem deschiderea față de ei, suntem o școală cu caracter european. Elevii se poziționează pro și contra vis-a-vis de învățământul în limbile minorităților. Moțiunea ce o susțin cei de la Consiliul Județean al Elevilor este că acest tip de învățământ duce la izolare. Nu ne poziționăm neapărat pe poziția celor de la Consiliul Județean al Elevilor. Credem că dezbaterea este mai importantă decât ceea ce susțin ei în cele din urmă. Elevii trebuie să învețe că dincolo de izolare există nevoia de a comunica, de a colabora unii cu alții, de a crea comunități”, a declarat Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnologic “Valeriu Braniște”.
Și tema a fost una care a încins spirite și a stârnit păreri pro și contra.
“În cadrul acestui proiect am vrut să dezbatem cât mai multe noțiuni. Cea de astăzi se referă la școlile cu predare în limba minorităților și dacă acestea favorizează sau nu izolarea. Echipele noastre au adus atât argumente pro cât și argumente contra. Suntem pe cale să vedem și cine o să câștige dezbaterea și ideea de la baza acestui proiect a fost să ne familiarizăm cu conceptul de dezbatere, să fim implicați cât mai mult în elaborarea politicilor educaționale”, a precizat Antonia Pup, președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș:
“Consiliul Județean al Elevilor a făcut parteneriat cu Consiliul Școlar al Elevilor și ne-am gândit să organizăm o activitate prin care să explicăm elevilor ce înseamnă minoritățile de limbă. Până acum echipa guvernului mi se pare puțin mai închegată și are puncte de vedere mult mai bune. Cred că o să merg cu această echipă”, a spus Raul Ilia, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor
Tema abordată astăzi la Liceul Tehnologic “ Valeriu Braniște” este inclusă într-un proiect mai mare, desfășurat în această lună de Consiliul Județean al Elevilor, intitulat “Ne dezbatem educația”.
Alina DAMIAN
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns