
Indiferent care este scopul pentru care pleci la drum, o călătorie lungă cu mașina presupune o pregătire prealabilă a vehiculului, pentru a nu avea surprize neplăcute pe traseu. Printre altele, trebuie să te asiguri că ai în mașină și câteva lucruri care îți vor fi utile în anumite circumstanțe. Pentru că se mai întâmplă să scapi câte ceva din vedere în graba pregătirilor, îți punem la dispoziție o listă a lucrurilor care n-ar trebui să-ți lipsească din mașină ori de câte ori pleci la drum lung.
Roata de rezervă și kitul de înlocuire
O pană de cauciuc poate apărea oricând și foarte rar se întâmplă să ai norocul să constați acest lucru în apropierea unei vulcanizări. De aceea, este bine să fii precaut și să verifici dacă roata de rezervă este la locul ei și dacă este bine umflată.
De asemenea asigură-te că în portbagaj se află și cricul, împreună cu cheia pentru desfacerea și strângerea prezoanelor. Având la dispoziție toate acestea, nu trebuie să îți mai faci griji dacă vei rămâne în pană chiar și la zeci de kilometri de cea mai apropiată vulcanizare.
Accesorii pentru protejarea portbagajului
Dacă pleci la drum lung, de bună seamă că vei lua cu tine și niște bagaje, iar locul lor este în portbagaj. Este destul de deranjant când ești la volan și auzi bagajele lovindu-se de marginile portbagajului la curbe, nemaivorbind de situația în care transporți și obiecte fragile. În plus, portbagajul se poate murdări sau chiar păta, iar pentru a evita astfel de situații ai nevoie de câteva accesorii. Tăvițele de portbagaj pentru mașini sunt unul din aceste accesorii, ajutându-te să menții portbagajul curat și împiedicând totodată alunecarea bagajelor. De asemenea dacă vrei ca bagajele să fie și mai bine fixate ai nevoie și de niște plase pentru portbagaj.
Vestă reflectorizantă
Legislația rutieră de la noi nu prevede obligativitatea purtării unui astfel de accesoriu, însă vesta reflectorizantă reduce riscul de a fi victima unui accident. Nu trebuie să înțelegi că trebuie să o porți tot timpul, ci că e bine să o ai în mașină pentru a te echipa cu ea când cobori de la volan pe marginea șoselei.
Fie că oprești pentru a te dezmorți, fie că ți se pare că ceva nu sună bine la motor, o vestă reflectorizantă te face mai vizibil pentru ceilalți șoferi, mai ales în condiții de ceață sau întuneric.
Lanternă
Indiferent dacă te prinde sau nu întunericul pe drum, este recomandat să ai permanent o lanternă în mașină, pentru orice eventualitate. Presupunând că ai rămas în pană după lăsarea întunericului, nu vei avea cum să rezolvi singur problema fără o sursă de lumină, iar în acest sens nu trebuie să te bazezi pe farurile mașinii. Ideal ar fi să ai în mașină o lanternă frontală, care pe care o poți fixa pe cap, lăsându-ți astfel mâinile libere pentru a putea lucra.
Cabluri de alimentare
Chiar dacă bateria nu-ți face probleme, trebuie să fii pregătit pentru situația în care acest lucru s-ar putea întâmpla. O defecțiune la alternator sau un consumator rămas în funcțiune după ce ai oprit mașina pot duce la descărcarea bateriei. Sunt șanse mari să găsești un șofer binevoitor care să îți dea curent de la mașina sa pentru a putea porni, însă totul ar fi în zadar dacă nu aveți și cabluri. Nu poți avea pretenția ca omul care te ajută să aibă la el și cabluri de alimentare așa că mult mai sigur este să ai tu. Le găsești în orice magazin de piese și accesorii auto, nu costă mult și ar trebui să le ai permanent în portbagaj.
Dacă ai bifat pe listă toate aceste lucruri, poți pleca la drum liniștit, pentru că ai certitudinea că vei ieși cu bine dintr-o situație nedorită, dar care poate apărea oricând.
Urmărește-ne pe Telegram și Google News
Lasă un răspuns