Orașul viitorului, fără drumuri, fără mașini, fără poluare, costă 500 de miliarde de dolari

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, a anunţat lansarea proiectului The Line, un mega-oraş fără drumuri, fără maşini, fără poluare, menit să asigure echilibrul cu natura. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 500 de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât întreg Produsul Intern Brut al României.

The Line reprezintă o centură de 170 de kilometri ce va sub-traversa viitorul oraş, cu o populaţie estimată la un milion de locuitori, care va prezerva 95% din zonele naturale, scrie AlArabiya.net.

„Trebuie să transformăm oraşele în oraşe ale viitorului”, a declarat prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, vorbind de o „revoluţie civilizaţională”. Oraşul va dispune de servicii precum şcoli şi centre de sănătate, precum şi de spaţii verzi, dar şi transport în comun de mare viteză, cu niciun traseu mai mare de 20 de minute, potrivit unui comunicat al AFP.

Proiectul se va baza pe tehnologiile inteligenţei artificiale (IA) şi pe „echipamente cu impact redus în carbon, alimentate de energie 100% regenerabilă”. Construcţia „The Line” va începe în primul trimestru din 2021 şi va fi finanţată de Fondul Public de Investiţii, principalul instrument al politicii de diversificare a economiei ţării.

Proiectul ar urma să creeze 380.000 de locuri de muncă iar contribuţia sa la PIB-ul regatului este estimată la 180 miliarde riali (peste 39 de miliarde de euro) până în 2030, potrivit comunicatului.

Arabia Saudită este  cel mai mare exportator de petrol din lume, iar mega-oraşul se va construi în zona din nord-vestul regatului, aflată în plină dezvoltare, o regiune futuristă şi turistică, care figurează pe lista numeroaselor megaproiecte destinate diversificării economiei Arabiei Saudite, puternic dependentă de exporturile de aur negru.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.