
Dan TIMARU
Administrația publică reflectă bazele instituționale ale modului în care este guvernată o țară și ea influențează dezvoltarea economică, coeziunea socială și bunăstarea oamenilor. Administrația locală este independentă de guvern și se bazează pe principiile descentralizării și autonomiei. Se supune doar legii și ia decizii pentru comunitatea locală, pe baza unor proceduri bine stabilite. În fiecare localitate există câte un consiliu local, care ia decizii, și câte un primar, care le pune în practică. Dacă funcționarea administrației publice este defectuoasă, se creează blocaje în lanț, cu efecte imediate în tot sistemul pe care aceasta o coordonează.
Anul 2021 înseamnă pentru noi, lugojenii, un nou început de drum. Administrația Buciu și-a propus implementarea unui nou concept în primărie, bazat pe competență și implicare, drept pentru care Ziarul Actualitatea și-a propus să îi prezinte mai de aproape pe cei care vor conduce destinele cetății în următorii patru ani. În acest număr, o vom prezenta cititorilor noștri pe Anca Micșa Oprea, city-managerul Lugojului.
Pentru prima dată în istoria administrației lugojene a apărut funcția de city-manager. Conceptul funcționează cu succes în Statele Unite și în Europa de Vest de aproape 100 de ani. City-managerul este responsabil pentru controlul operațiunilor derulate de municipalitate și pentru implementarea măsurilor adoptate de consiliul local.
El acționează asemenea unui CEO (chief executive officer) al unei corporații care acordă servicii de management profesionist. Este subordonat consiliului local, de obicei în baza unui contract în care sunt clar evidențiate drepturile și obligațiile sale.
Anca Micșa Oprea a fost numită în această funcție, iar atribuțiile și responsabilitățile dumneaei includ: supravegherea zilnică a departamentelor primăriei și a conducătorilor acestora, pregătirea proiectelor și bugetelor anuale, acordarea de consultanță, pertinență în diferite probleme de interes pentru consiliu, întâlnirea cu cetățenii sau cu grupuri organizate ale acestora pentru o mai bună înțelegere a problemelor care îi preocupă, asigurarea unui leadearship care să încurajeze performanțe mai bune ale lucrătorilor/funcționarilor municipalității și, în general, asigurarea normală și eficientă a dezvoltării activităților realizate de municipalitate în baza unei înțelegeri aprofundate a modului în care acestea se desfășoară.
– Anca Micșa Oprea, spuneți-ne câte ceva despre dumneavoastră.
– „Sunt născută și crescută în Lugoj, am 41 de ani, căsătorită, și sunt mama unui băiat de 2 ani. Am avut nebunia să plec la 20 de ani în București, locul care și-a pus amprenta asupra carierei mele profesionale. Începuturile activității mele au fost în marketing, unde am învățat că pe primul loc este întotdeauna clientul, indiferent cine este acesta, aspect ce m-a ghidat în toate proiectele demarate de atunci. În peste 15 ani de experiență, am dezvoltat departamente și afaceri de la zero, la nivel național și internațional, având clientul în prim plan, gestionând bugete complexe, chiar de peste 50 de milioane euro anual. După mai bine de un deceniu petrecut în capitală, m-am întors în orașul natal, Lugoj, unde locuiesc acum împreună cu familia. Sunt economist, specializat în Marketing Strategic, cu experiență în coordonare de echipe și proiecte, comunicare și negocieri, relații comerciale la nivel internațional și gestionare bugetară, iar acum aproape 2 ani am decis să pun toate cunoștințele mele în slujba lugojenilor și timișenilor, să avem un oraș și un județ la standarde europene, de care să fim mândri.
– După câte știm, sunteți coordonatoare a organizației PLUS Lugoj, iar numirea dumneavoastră în această funcție, de către primarul Claudiu Alexandru Buciu, a consfințit alianța PNL cu USR PLUS, la Lugoj.
Atunci spuneați :
„Sunt onorată și mă responsabilizează propunerea.”
„Dorința PNL-ului de a face alianță cu noi la Lugoj este o dovadă de maturitate politică și chiar îmi dă speranța că Lugojul o să fie bine. Ca alianță, USR PLUS, la nivel național, au declarat deja liderii noștri că ne dorim să participăm la guvernare. Asta înseamnă inclusiv la guvernarea locală. Noi avem toată deschiderea să participăm activ la reconstrucția Lugojului. Propunerea lui Claudiu Buciu a fost prezentată și decizia se va lua în comisiile de negociere de către conducerile noastre județene, USR și PLUS. Mă bucură decizia PNL și a lui Claudiu Buciu de a integra în organigramă funcția de city-manager. E clar nevoie de așa ceva, la cum arată acum orașul și, pentru mine, ca lugojeancă, este o onoare să fiu prima, în istoria Lugojului, pe această poziție, dar în același timp mă responsabilizează enorm față de membrii alianței care m-au sprijinit, față de cei ai PNL, care au făcut această propunere și, nu în ultimul rând, față de lugojeni”.
Cum vedeți lucrurile acum, după câteva luni petrecute în miezul problemei?
– Chiar dacă pare o veșnicie, nu a trecut decât o lună și jumătate de când am intrat în echipa Primăriei Lugoj. Sunt, în continuare, la fel de optimistă și încrezătoare că Lugojul va fi bine. Maturitatea politică este doar un prim pas către formarea unor echipe eficiente ce poate aduce schimbările de care orașul nostru are nevoie. Evident că politica își are rolul ei în administrație, iar faptul că la guvernare PNL și USRPLUS formează o echipă, creează premise favorabile, necesare pentru implementarea proiectelor la nivel local. Așteptările lugojenilor sunt mari, oamenii nu mai au răbdare, și pe bună dreptate, iar datoria noastră este să depunem toate eforturile pentru a mișca munții, câteodată.
– Cum e munca în echipă cu primarul, Claudiu Buciu, omul pe care multă lume din primărie îl acuză de prea multă severitate?
– O echipă are nevoie de timp pentru a se închega. Nu am mai lucrat împreună până acum, suntem încă în perioada de cunoaștere și adaptare. Comunicarea noastră este bună, deschisă și eficientă, ne așteaptă multă muncă și e nevoie de seriozitate și determinare. Echipa nou creată în jurul nostru este plină de entuziasm, dorință de a găsi soluții și de a face proiecte noi și necesare dezvoltării orașului nostru.
Severitatea de care vorbiți, eu aș numi-o DETERMINARE. Determinarea de a atinge obiective.
Domnul Buciu are o incredibilă capacitate de muncă. Este primul care ajunge dimineața la birou și ultimul care pleacă, e greu să ții pasul cu el.
– Faptul că faceți parte din alt partid decât cel al edilului-șef nu va duce la tensiuni între dumneavoastră și primar?
– Am plecat pe un drum, împreună, pentru Lugoj. Partidele diferite din care facem parte pot fi un atu, având în vedere și guvernarea comună a celor două partide la nivel național. Prefer să văd partea pozitivă și să mă gândesc că singurele, posibile, „tensiuni” să fie determinate de care soluție e mai bună în vreun proiect la care lucrăm.
– Vorbeați despre lipsa de profesionalism a unor funcționari din primărie și, mai ales, de lipsa lor de inițiativă. Călin Dobra avea altă părere și spunea că lucrurile nu stau așa de prost și că o conducere eficientă și responsabilă ar putea îndrepta lucrurile. Marea toleranță la mediocritate de care suferă societatea noastră credeți că poate fi tratată cu măsuri radicale?
– Eu cred în omul potrivit la locul potrivit. Voi încerca și în primărie să aplic acest model, pe care l-am adoptat de multe ori de-a lungul anilor, cu rezultate bune. Trebuie, totuși, să fim realiști și să acceptăm faptul că nu poți ob-ține rezultate mult mai bune folosind aceleași resurse.
Din păcate, noi, românii, ne-am obișnuit cu indiferența și mediocritatea, ne așteptăm ca cei de lângă noi să fie așa, câteodată nici nu ne mai surprinde nimic. Nu cred că are cineva soluția magică pentru a ne scoate din această stare de fapt.
Câteodată, măsurile radicale ne pot trezi la realitate, dar eu totuși mai am speranța că, la un moment dat, văzând schimbări în bine ale țării și ale localităților, conștiința poporului nostru se va trezi.
– Vă rog să-mi spuneți cum vedeți viitorul administrației locale și transformările pe care le va aduce ea în mentalul colectiv.
– În momentul de față, pot spune doar ce ne dorim să obținem prin implementarea unor proiecte: respect pentru cetățeni în relația cu administrația locală prin servicii de calitate, transparență asupra actului administrativ, comunicare eficientă către și dinspre cetățeni.
Ce mi-ar plăcea mie să văd ca o schimbare în mentalul colectiv? Compasiune și solidaritate, o comunitate vie în care oamenii să se ajute între ei, să se organizeze pentru a face mici proiecte împreună, să facă sesizări, dar și să vină cu idei. Sună idealist? Poate! Dar nu trebuie decât să ne uităm în jur și să vedem cu adevărat oamenii care fac toate aceste lucruri, ACUM!
Mult succes va doresc in toate ce faceti pentru binele Lugojului.