O veste surpriză (neplăcută) anunţată de primarul Francisc Boldea în şedinţa ordinară a CL

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În şedinţa ordinară a Cpnsiliului Local Lugoj, care a avut loc joi, 28 aprilie 2017, primarul Francisc Boldea a făcut următorul anunţ: artistul plastic Silviu Orăviţan şi-a manifestat intenţia de a retrage o  sculptură, amplasată în Parcul Poştei din Lugoj. “Silviu Orăviţan şi soţia ne-au trimis un comunicat prin care ne înştiinţează că luna viitoare, în funcţie de cum găseşte mijloc de transport, va ridica sculptura din Parcul Poştei. Artistul s-a simţit jignit de modul cum a fost tratată în Consiliul Local propunerea sa de a fi creat un centru cultural pe strada Anişoara Odeanu, la casa deţinută de acesta”.

Orăviţan şi-a vândut locuinţa din Lugoj anul trecut, după ce a încercat să o “cedeze” contra cost  Primăriei Lugoj, de la care a şi cumpărat-o în anii ’90. Propunerea nu a avut suficientă susţinere în Consiliul Local Lugoj.
Silviu Orăviţan, 75 de ani, este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara, a fost profesor de desen la Colegiile Naţionale ”C. Brediceanu” şi ”I. Haşdeu” din Lugoj şi a condus Galeria ProArte timp de peste 20 de ani între 1985 şi 2006. Ca semn de recunoştinâă pentru tot ceea ce a făcut pentru urbea noastră, în 2004 I s-a acordat Titlul Cetăţean de Onoare al Lugojului.

Cu tot respectul pe care îl port marelui artist şi marelui om în acelaşi timp, îmi permit să-i amintesc că gestul său nu este chiar fair-play şi vreau să cred că hotărârea a fost luată  în pripă, fiind sub imperiul unei anumite stări generate de lezarea orgoliului  personal, reacţie de înţeles până undeva.

Ar trebui să facă abstracţie de meschinăriile unei clase politice fără clasă, care, vremelnic, a condus urbea noastră şi să revină la sentimente mai bune, pentru că ar fi un mare păcat ca peisajul urbanistic să fie văduvit de o operă aşa de valoroasă, o lucrare întipărită deja în memoria lugojeanului de bine.

Vă rog, maestre, să-mi iertaţi îndrăzneala (puteţi să-i spuneţi chiar obrăznicia) de a apela la onoarea dumneavoastră, care este mult mai mare decîât aceea a unui Cetăţean de Onoare al Lugojului.  N-ar fi rău să auzim numai de bine!

Mircea ANGHEL

Despre admin 6443 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.