
În perioada 17-19 iulie a.c., la Oravița, va avea loc o nouă ediție a Taberei Naționale de Literatură, Arte și Speologie „Gheorghe Azap – Mihai Moldovan”. Manifestarea, organizată și coordonată de criticul literar și istoricul Ionel Bota și Ion Gheorghe Chiran, propune două mari teme: Oravița sau frumoasa poveste de pe Hauptgasse și Muntele Rolului – Kogaionon-ul Țării Cărașului.
Vineri, 17 iulie, în Sala de expoziții a Muzeului Monetăriei Imperiale, vom asista la vernisajul expoziției de artă textilă Poveste înnodată a Danei Liliana Brebeanu (Buzău), urmat de un moment liric cu actorul Claudiu Dogaru, de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, care va recita din creația lui Gheorghe Azap. Un medalion Mihai Moldovan (Cornelia Edițoiu, Ion Gheorghe Chiran, Doru Ilana și Ionel Bota) va augmenta excursul liric al serii.
Despre semnificația prezenței concertistice a lui George Enescu la Oravița (1931) și alte centre culturale bănățene (Timișoara, Lugoj, Caransebeș) va vorbi muzicologul și istoricul Constantin-T. Stan (membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România), iar lingvistul, filologul și traducătorul Simion Dănilă (membru al Uniunii Scriitorilor) va identifica rezonanțe etimologice bănățene ale antroponimului Eminescu. Ionel Bota va rememora episodul prezenței lui Eminescu la Oravița, în 1868, iar în final vom vibra la stihurile unui recital liric, dar vom audia și scurte lecturi în proză, din creația participanților, intercalate cu prezentări și lansări de carte și reviste de cultură.
A doua zi, Sala de expoziții a Muzeului de Etnografie, Etnologie și Folclor „Țara Carașului” va găzdui expoziția de ilustrate de epocă orăvițene a colecționarului local Aurel Danciu, moment urmat de o călătorie cu trenul pe cea mai veche cale ferată montană din sistemul feroviar românesc (1863), Oravița – Anina („Cenaclul din tren” – o idee a lui N. D. Vlădulescu). La Anina, amfitrionii locali (Mihai Chiper și Ion Reșinaru) ne vor gosti la Terasa „La Cascade”, unde, la fel ca în ziua precedentă, participanții vor declama și lectura din creația proprie, vor fi prezentate și lansate cărți și reviste. Seara, la Oravița (moderator Ion Gheorghe Chiran), la Muzeul Monetăriei Imperiale, va fi prezentată Asociația „Speo-Caraș” din Oravița.
În ultima zi a Taberei, manifestările vor avea ca generic și sacru simbol ancestral Muntele Rol, Kogaionon-ul Țării Cărașului (drumeție turistică), în miraculosul ambient peisagistic de la Ciclova Montană, cu participarea istoricului literar, criticului și eseistului Cornel Ungureanu, președintele filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, a maestrului Silviu Oravitzan și a pictoriței Gina Crețu-Oravitzan.
Constantin-T. STAN, Ionel BOTA
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns