Apa trece, urmele rămân. Cum arată malurile Timișului după inundațiile din iunie 2020

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Inundațiile de luna trecută au lăsat urme adânci pe malurile Timișului. Lipsa de civilizație și, mai ales, de responsabilitate civică, și-au lăsat amprenta pe unde a trecut viitura.

Ca răspuns al comportamentului iresponsabil și sfidător al omului la adresa naturii, apele se răzvrătesc din când în când și încearcă să își curețe malurile de PET-urile care le sufocă. Statistica spune că doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat.

Cele mai multe recipiente ajung în gropile de gunoi sau în râuri, mări și oceane, unde poluează apele.  Ce nu știe omul, sau pur și simplu ignoră,  este faptul că o parte din particulele de microplastic se întorc la oameni în farfurie.

Peștii și alte specii din ape se hrănesc cu ele, iar unele dintre acestea ajung să fie consumate de oameni. Un studiu realizat în iunie 2019 estimează că un om înghite în jur de 2.000 de microparticule de plastic pe săptămână – echivalentul a 5 grame sau greutatea unui card bancar.

Revenind la malurile Timișului, putem să ne dăm seama de realitatea pericolului în care trăim, privind imaginile rămase după retragerea apelor.

Desigur că politicienii ocupați cu lupta pentru ciolan nu au timp să se aplece asupra acestor „nimicuri”, dar societatea trebuie să conștientizeze pericolul.

Unii cetățeni au început deja să curețe malurile și să le și amenajeze, după posibilitatea și știința lor, și cred că acesta este un exemplu demn de urmat.

După fiecare inundație, oamenii nu au înțeles că trebuie să își revizuiască atitudinea față de mediul înconjurător. Să pună capăt acestui război dintre om și natură, pentru că Timișul este un dar al naturii și fiecare lugojean ar trebui să-l prețuiască și mai ales să-l păstreze curat, pentru copiii și nepoții lui, pentru urmașii urmașilor noștri.

Dan TIMARU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.