O lugojeancă și pasiunea de a picta icoane

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” de pe strada Timișoarei, care și-a sărbătorit în 16 iunie hramul, are un iconostas nou și două tronuri împărătești, toate pictate și restaurate de o lugojeancă dedicată și pasionată, Dorina Zah. Opt luni de zile i-au luat artistei să își finalizeze lucrarea.

Am pictat acest iconostas în decurs de opt luni de zile. Este un iconostas în stil bizantin care presupune o pictură figurativ simbolică. Iconostasul pre-supune o sinteză a picturii întregii biserici. El are rolul de a ne arăta slava cerească și de a o face accesibilă con-științei noastre. Despre icoană vreau să spun că nu trebuie să o privim ca pe un obiect. Ea este o poartă către lumea de dincolo și nu ne rugăm icoa-nei ca obiect, ci spiritului pe care ea o reprezintă”,

a declarat Dorina Zah.

Tronurile Împărătești din Biserică, care îl au la loc de cinste pe Mântuitorul Isus Hristos, au necesitat nu numai să fie pictate, dar și restaurate. De tot procesul s-a ocupat Dorina Zah, care a reușit să le finalizeze într-un timp relativ scurt, aproximativ două săptămâni.

Dorina Zah picteză de când se știe, dar tehnica icoanei a cunoscut-o în timpul facultății. Și-a desăvârșit studi-ile la Facultatea de Artă și Design din Timișoara. Tehnica icoanei a fascinat-o încă de atunci și pictat până acum opt iconostase și două bisericuțe.

Ca restaurator, am trecut prin toate tehnicile, dar tehnica icoanei m-a ab-sorbit și am rămas fidelă ei. Am pictat opt iconostase și două bisericuțe. Dacă vorbim despre pictura bisericească, un pictor iconar trebuie să renunțe la eul său creator, la personalitatea sa creatoare și să se dedice canoanelor”,

a conchis Dorina Zah.

La Scăiuș, Dorina Zah a pictat Icoana Sf. Papa Ioan Paul al II-lea în premieră națională. Tot în premieră pe țară a pictat icoana Sf. Ioana Antida Touret, de la Biserica din Mondialul Bocșei din Lugoj.

Alina DAMIAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.