Volei: Mişcări de trupe în Divizia A 1

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Promiteam în numărul trecut că, începând de astăzi, încercăm să furnizăm informaţii în legătură cu mişcările interesante ce se produc la nivelul loturilor celor douăsprezece prim-divizionare  în perspectiva sezonului ce va porni la drum spre finalul lunii septembrie.

  1. C.S.M. Volei Alba Blaj, de patru ori campioană a României în ultimii cinci ani, a renunţat la secundul Stevan Ljubicic, semnând însă pentru încă doi ani cu Darko Zakoc, tehnicianul care a stat la baza succeselor echipei. Au părăsit Blajul Marina Vujovic, Ana Lazarevac şi Mariya Karakasheva, e posibil să se mai producă schimbări, cu siguranţă însă campioana va transfera nume importante pentru sezonul viitor, în care obiectivul răâne acelaşi: titlul, Cupa României şi un drum european cât mai productiv. 2019-2020: Champions League.
  2. C.S.M. Bucureşti, decepţia ediţiei trecute, s-a despărţit de antrenorul turc Ferhat Akbaş (plecat în Polonia) şi de … 30 la sută din bugetul de peste 2 milioane euro pe care l-a avut în sezonul trecut. Măsură luată de Primăria Capitalei pentru majoritatea secţiilor clubului, în condiţiile în care niciuna – premieră de la înfiinţare – nu a câştigat aurul în 2018-2019 ! Au renunţat la echipă Maret Balkestein, Nicole Koolhaas, Naoko Hashimoto, Irina Trushkina, Nadia Kodola, Kanami Tashiro şi Saita An. Totuşi, cu…restul de peste 1,5 milioane euro, prezenţa internaţionalelor Sobo, Salaoru, Ungureanu, Alupei, plus achiziţiile pe care le va face trupa ce va fi condusă de pe bancă de italianul Carlo Parisi (dublu câştigător al CEV Cup, al  campionatului şi Cupei Italiei cu Busto Arsizio), bucureştencele vor fi principalele contracandidate ale Blajului şi în acest an. 2019-2020: CEV Cup.
  3. C.S.M. Târgovişte l-a readus la timonă pe sârbul Dragan Nesic. Anul trecut a treia forţă financiară a voleiului feminin îşi va păstra în lot majoritatea sportivelor cu experienţă românce (inclusiv Gabriela Bălae), încercând înnoirea contractelor pentru numele străine importante din lot. A renunţat la România croata Jelena Alajbeg dar, din câte s-au întâmplat an de an la gruparea dâmboviţeană, ambiţiile vor creşte pentru actuala ediţie. Care-şi va propune mai mult decât bronzul. 2019-2020: CEV Cup.
  4. C.S. Ştiinţa Bacău a ratat ambele obiectivele naţionale, dar a jucat semifinală CEV Cup, anunţând un nou campionat în care va ataca cu şanse podiumul. Şi chiar dacă nu ne parvin ştiri referitor la numele spre care se îndreaptă clubul băcăuan (e de bănuit că Rogojinaru şi Faleş vor figura în continuare în echipa lui Florin Grapă, alături de noile transferuri), vestea importantă vine de la Consiliul Judeţean Bacău, „care va finanţa echipa de volei din bugetul județului cu 2.970.000 de lei: 1.635.300 de lei pentru anul 2019 şi 1.334.700 de lei pentru anul 2020. Suma va acoperi cheltuielile efectuate pentru asigurarea fondului de premiere, a onorariilor, închirierea locuințelor sportive, a „alimentației la efort”, echipamentelor și materialelor sportive necesare, plata taxelor de înscriere și legitimare, a transportului, contractele de activitate sportivă, achiziția de bannere, sticker podea și asigurări medicale sportive” – se menţionează în comunicatul oficial. 2019-2020: Challenge Cup.
  5. Dinamo Bucureşti este, deocamdată, marea surpriză din intersezon. A reînnoit contractele cu Pârv şi Iancu şi a primit întăriri serioase de la campioana Alba Blaj: antrenorul Stevan Ljubicic, co-autor la două campionate, două Cupe ale României, finalele din Liga Campionilor şi CEV Cup ca secund al lui Zakoc.Spectaculoasă campanie de transferuri: libero-ul sârb Marina Vujovic  şi secundul Karakasheva (de la Blaj), coordonatoarea japoneză Naoko Hashimoto (C.S.M.B.), internaţionala croată Maja Burazer (universal) sunt oficiale, se mai vorbeşte de un centru din Ucraina şi despre medalii, noul obiectiv pentru voleiul de la Dinamo. 2019-2020: BVA Cup.
  1. Universitatea NTT Data Cluj-Napoca (antrenor Luminiţa Trombiţaş) va dispune de majoritatea sportivelor din sezonul trecut, beneficiind în plus de serviciile Sabinei Miclea, transferată de la Dinamo.
  2. C.S.U. Belor Galaţi va fi o altă echipă în acest an, formaţiei gălăţene din umbra campioanei masculine promiţându-i-se un sprijin substanţial în noul sezon. Instalarea pe banca tehnică a lui Bogdan Paul va fi urmată de reformarea lotului, din care ştim, deocamdată, că vor apărea, pe lângă Ileana Berdilă, Daniela Lupescu şi muntenegreanca Andreea Lakovic (C.S.M. Târgovişte).

Din tabăra noilor promovate într-o primă ligă ce se va desfăşura în format normal, cu 12 echipe: C.S.M. Tg. Mureş – antrenor Predrag Zukovic, Rapid Bucureşti (Mihai Duţă), C.S.M. Medgidia (Florin Voinea) şi Argeş Volei Piteşti (Cristina Zanfir), nu dispunem încă de informaţii concrete. Oricum însă acestea se află în atenţia agenţilor de jucătoare mai mult decât alte team-uri, necesităţile lor de achiziţii pentru şanse la rămânerea pe prima scenă fiind evidente.

Despre situaţia actuală la C.S.M. Lugoj vă vom informa în momentul în care avem certitudini. În condiţiile în care, e sigur, niciuna dintre sportivele din străinătate nu vor reînnoi contractual, se încearcă formarea unui colectiv de 13-14 sportive (din care cel puţin trei de la C.S.Ş. Lugoj), 90% românesc. Nu este facil, chiar şi în condiţiile în care obiectivul voleiului este, în al zecelea an consecutiv în A 1, păstrarea locului la acest nivel şi, în consecinţă, sărbătorirea deceniului de performanţă. Dar e nevoie de sprijin material la nivelul impus de situaţia actuală a clubului, a echipei ce se va forma în zilele următoare şi care va participa, în premieră pentru Lugoj, în competiţiile europene intercluburi.

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.