Urmărește-ne pe Telegram și Google News
Luna mai va fi bogată în evenimente culturale cu implicarea unor muzicieni și istorici lugojeni.
♦ În 7 mai, Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române va organiza un simpozion aniversar prilejuit de împlinirea unui veac de la nașterea compozitorului și profesorului clujean Tudor Jarda. Muzicologul Constantin-T. Stan, invitat la eveniment, va prezenta o comunicare în care va evoca prezența creațiilor lui Tudor Jarda pe scenele lirice și de concert bănățene, la Timișoara, Lugoj și Reșița. Corul „Ion Vidu” a avut incluse în repetoriul permanent și creații semnate de compozitorul clujean (unul dintre maeștrii lui Remus Tașcău la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj), interpretate cu succes pe scene naționale și internaționale cu prilejul marilor sale turnee concertistice. În marea trecere, pe versuri de Lucian Blaga, și La casa di peste drum au fost imortalizate pe CD-uri de referință.
♦ În 14 mai, pe scena de concert a Liceului de Muzică „Sabin Păutza” din Reșița, se va desfășura cea de-a 38-a ediție a Festivalului Coral pentru Copii și Tineret „Timotei Popovici”, organizat de Arhiepiscopia Caransebeș și instituțiile administrației locale și județene. Fost dascăl la Școala Confesională Greco-Orientală din Lugoj, în anul școlar 1895-1896, Timotei Popovici (născut în 1870 la Tincova), autorul primului dicționar din istoria mu-zicii românești, își doarme somnul de veci în progadia lugojeană, alături de Ioan Vidu. Din rândul prestigioșilor membri ai comisiei de jurizare va face parte și prof. dr. Constantin-T. Stan, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, care va vernisa o mică expoziție documentară despre fenomenul coral chizătăian. Criza muzicii corale românești se va face simțită și la acest tradițional festival, inițiat de universitarul Dumitru Jompan, o legendară personalitate a Văii Bistrei. Cu greu am identificat o corală lugojeană care să poată participa, demn, la eveniment. Spre cinstea sa, Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, un adevărat templu al învățământului bănățean și național, va prezenta sub egida festivalului corala „Filocalia”, instruită și dirijată de prof. Alina Bogoevici. O sesiune de lansări de carte va augmenta festivalul coral reșițean.
♦ Aradul, capitala politică a Marii Uniri, va dărui istoricilor, în 19-20 mai, cea de-a 13-a ediție a Conferinței Naționale, dedicată sărbătoririi a 103 ani de la instaurarea administrației românești în municipiul și județul Arad. Organizată sub egida instituțiilor administrației locale și județene, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Municipal de Cultură, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad, Universitățile „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș”, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” și Filiala Arad a Societății de Științe Istorice din România, Conferința îl are ca invitat și pe lugojeanul Constantin-T. Stan, doctorand în istorie al Universității din Oradea, care va repre-zenta, ca membru, Centrul de Studii Interdisciplinare al instituției orădene, cu o comunicare despre Realități în sistemul educațional lugojean în secolele XVIII-XIX. Pre-mise ale procesului de instituționalizare.
♦ Nu în ultimul rând, în perioada 27-29 mai, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” va fi amfitrionul celei de-a IX-a ediții a concursului instrumental dedicat Clarei Peia, profesoară de vocație și pianistă-concertistă ce a marcat viața muzicală lugojeană în interbelic și în deceniile ce au urmat. În premieră, din structura competiției, destinată preșcolarilor și copiilor din ciclul primar și gimnazial, fac parte trei secțiuni: Pian, Vioară și Muzică de cameră. Directori artistici ai concursului, două personalități emblematice ale muzei Euterpe, laureați ai unor prestigioase competiții internaționale de profil: pianista Luiza Borac și violonistul Florin Paul, Cetățean de Onoare al orașului nostru. Inițiatorul și organizatorul acestui concurs este tot colegul nostru Constantin-T. Stan.
Actualitatea
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns