CSM Lugoj, la sărbătoare cu suporterii. Voleiul, episodul patru în Europa

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan H. BRUDIU

…Capăt de drum în sezonul 2021-2022 pentru prim-divizionarele Lugojului în fața propriilor suporteri în Sala Ioan Kunst-Ghermănescu, după un campionat extrem de echilibrat, valoric cel mai bun din ultimii doisprezece ani. Asta deoarece, fără excepție, între primele cinci combatante s-au produs numeroase rezultate – surpriză, care au bulversat serios clasamentul de la etapă la etapă. Toate grupările aflate acum pe primele șapte poziții au declarat de la start ambiții de podium, acționând și investind în consecință. În timp distanțându-se clar pentru lupta la titlu campioanele din Târgoviște și Blaj, iar pentru celelalte poziții de Play-Off  Voluntariul, Medgidia, Lugojul, Rapidul și Dinamo. Toate acestea realizând în intersezon trans-feruri spectaculoase, multe dintre nume fiind cunoscute pe plan european, actuale și foste componente ale echipelor naționale de origine.

Iar lupta la acest nivel s-a dus mai dur decât în sezoanele anterioare, din păcate spre final – din punctul multora de vedere – și în afara terenului. Fiindcă în retur, în ciuda parcursului foarte bun (cu o singură excepție, eșecul din Sala Dinamo) al sportivelor conduse de cuplul Segrt – Grbic, la rezultate normale obiectivul de accedere în Play-Off (inclusiv insinuarea în lupta la medaliile de bronz) ar fi fost atins cu ușurință. Din păcate, printr-un ciudat joc al rezultatelor (Medgidia – bombă – câștigă cu 3:0  la Voluntari, unde pierduseră Blajul și Târgoviște!), calificându-se astfel în Play-Off 1-4, apoi cedează ambele partide în ultima manșă, atât acasă, cât și în deplasare, Voluntariului, care obține în consecință medaliile de bronz), C.S.M. Lugoj nu a prins Play Off 1 – 4, deși avea același număr de puncte cu Medgidia, setaveraj și punctaveraj superior, dar o victorie în minus, prevedere de regulament introdusă în 2022 care a avantajat dobrogencele.

Una peste alta însă, statistic vorbind, după doisprezece ani consecutivi în prima ligă, 2021-2022 a fost cel mai valoros sezon al voleiului din oraș, obținerii poziției cinci calificantă în CEV CHALLENGE CUP suprapunându-se și parcursul european. În care Lugojul a eliminat din competiția continentală reprezentantele SlovacieiPirane Brusno Banska Bystrica, actuala vicecampioană a ElvețieiAesch Pfeffingen Basel, și finalista campionatului AustrieiSokol Post Viena. Fiind la un mic pas (2:3  în Turcia, 2:3 în România, după 2 : 1) să elimine reprezentanta Turciei, Aydin BBSK, pentru intrarea în semifinale.

Palmaresul final al echipei de volei C.S.M. LUGOJ în sezonul  2021-2022 este următorul, și el unul foarte bun raportat la edițiile trecute de evoluție la cel mai înalt nivel: 28 etape în Divizia A 1, cu 22 jocuri, 15 victorii și 7 înfrângeri, 6 etape în Play-Off, cu 6 victorii, fără înfrângere, 4 meciuri în Cupa României, cu 2 victorii și 2 eșecuri, 8 evoluții în CEV Challenge Cup, cu 6 victorii și 2 înfrângeri. În total 40 de meciuri în România și Europa, în care s-au consemnat 29 de succese și 11 înfrângeri, dintre care patru cu 2:3 (Blaj, Târgoviște și Aydin BBSK) în care s-a punctat în clasamentul intern și la coeficientul României în Europa.

Ultimul meci în propria sală a fost, dincolo de cifre și clasament, acolo unde niciuna dintre echipe nu avea nimic de pierdut, unul de sărbătoare, dedicat susținătorilor lugojeni, care au revenit după doi ani grei din punct de vedere al participării la jocuri, din motivele binecunoscute. Și, așa cum a procedat în ultimele partide, antrenorul Ugljesa Segrt a trimis în teren o garnitură de sportive care au evoluat mai puțin în campionatul regulat, doar extremele Sara Sakaradzija și Georgiana Popa regăsindu-se în sextet dintre titularele din retur. E adevărat și Dinamo, ocupantă a poziției a șasea indiferent de scor, nu a trimis în teren din  start principalele realizatoare Marya Karakasheva, Cristina Miron și Milica Zivanovic, rulând întreg lotul aflat la dispoziție, din care am remarcat extrema Teodora Iancu și centrul Denisa Ionescu. Și, chiar dacă unul dintre seturi a revenit oaspetelor, victoria sportivelor lugojene, dedicată suporterilor, a venit normal, cu același scor ca acum trei etape în Sala Dinamo (3 : 1), în urma unei prestații sigure și spectaculoase.

Play-Off 5–8, etapa a șasea
C.S.M. Lugoj – C.S. Dinamo București:
3 : 1 (25:13, 25:18, 20:25, 25:19)

C.S.M. Lugoj: Georgiana Popa (14), Andreea Gemănariu (13), Simina Străchinescu (12), Andra Badiu-Savu (3), Tanja Sredic (3), Petya Barakova (4), Sara Sakradzija (9), Dubravka Vukoja (3), Bojana Celic, Patricia Bărbulescu, Loredana Filipaș, Katarina Canak, Silvija Po-povic (L), Adriana Popa (L).

Antrenori: UgljesaSegrt, Dragan Grbic.

C.S. Dinamo București: Jelena Vulin (1), Cristina Miron (8), Marisa Radu (5), Teodora Iancu (10), Mariya Karakasheva, Milica Zivanovic (3), Tara Cristea (7), Denisa Ionescu (8), Maria Nemeș, Dalia Vârlan, Adina Roșca (10), Irina Kosinski (L), Alexandra Ion (L).

Antrenori: Milos  Gavrilovic, Alexandru Bacșiș.

Statistică:  C.S.M. Lugoj – C.S. Dinamo =  total puncte:  95 : 75, directe: 57 : 39  (din atac 36 : 31), din serviciu: 14 :6,  blocaje cu punct: 8: 12, eficiență medie atac:  38% – 32 %.

Cursa internă se încheie cu un învingător scontat – C.S.M. Volei Alba Blaj, secondat de campioana anului trecut – C.S.M. Târgoviște. Acolo unde tehnicianul italian Giovanni Caprara – fost campion al lumii cu naționala Rusiei, a semnat pentru continuarea colaborării, al treilea an consecutiv. C.S.O. Voluntari – club care își permite să finanțeze la mare nivel trei formații prim-divizionare cu foarte bune rezultate (fotbalul, baschetul masculin și voleiul feminin) completează podiumul, urmat de C.S. Medgidia, pe al patrulea loc din Play-Off 1-4.

Pe poziția a cincea, C.S.M. Lugoj (64 de puncte) a dominat categoric jocurile din Play-Off  5–8, obținând un maximum de șase victorii din tot atâtea partide (3 : 0 și 3 : 0 cu Rapid București, 3 : 1 și 3 : 1 cu DinamoBucurești, 3 : 0 și 3 : 1 cu Universitatea Craiova). Pe ultima turnantă, Dinamo București (46 de puncte) a depășit Rapidul (37 de puncte, un joc mai puțin), obținând poziția a șasea, care îi permite să evolueze în BVA Cup 2022, în detrimentul unui club giuleștean care anunță mari schimbări în anul centenar, în care se dorește titlul național și s-au efectuat deja câteva transferuri de marcă pentru sezonul viitor. S.C.M. Universitatea Craiova (20 de puncte un joc mai puțin), prinde locul opt, la mare distanță de colegele de la acest nivel.

În Play-Out, Dacia Mioveni (locul 9) și Știința Bacău (locul 10) s-au desprins decisiv de singura formație care le putea periclita pozițiile – A.C.S. Volei Turda (11) în ultima parte a întrecerii, ardelencele și colegele de la Universitatea NTT DATA Cluj (12) părăsind prima scenă.

„Meciul acesta este pentru voi, dragii noştri: suporteri, prieteni sau oameni care întâmplă-tor aţi ajuns pe la sală în acest sezon (deşi ştim că nimic nu este întâmplător!). A fost un an frumos, cu meciuri excelente, cu rezultate bune, care puteau fi şi mai bune, dar acest lucru nu a depins doar de noi. Acum este momentul să vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut în acest an…” era scris pe pagina de facebook CSM Lugoj – volei, acolo unde puteți intra și revedea momentele principale ale realizărilor voleiului. Iar comuniunea dintre echipă și cei care au înconjurat-o în acest an cu interes și dragoste s-a manifestat, mai bine ca oricând, după ultimul fluier, când suprafața de joc și fetele din lot au fost gazdele bucuriei sincere a celor care apreciază ceea ce s-a făcut de-a lungul anilor la fileu. Vom reveni.

Foto: Gabriel BREZEANU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.