Muzicanții din Bremen

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Constantin-T. STAN

Hoinărind prin hățișurile Facebook-ului, unde, uneori, ești oripilat de varii miasme (expresii de mahala, afirmații sau invective agramate, slobozite din conștiința unor indivizi pe care, altfel, nu i-ar lua nimeni în seamă, dar care pozează, fără să se descurajeze, în critici literari, istorici, filozofi, medici și farmaciști), am consonat cu indignarea unui tânăr cercetător lugojean, profesionist desăvârșit în domeniul său, neîndurător și chiar agresiv cu ageamiii care-și dau cu părerea în public.

O asociație care-și propusese să promoveze turismul bănățean, bugetată, emisese pe una dintre permisibilele rețele de socializare, cu o nonșalantă dezinvoltură și dezinhibiție, elucubrații, adevărate inepții, care, pentru un public neavizat, tot mai aglomerat pe rețele, păreau să fie credibile.

Astfel, construcția monumentalei Biserici Mari lugojene (numită de autohtoni „biserica cu două turnuri”) era plasată în perioada interbelică, iar dintr-o eroare de tehnoredactare, o frază scăpase de sub control. Cu referire la altarul sfântului locaș, propoziția suna ca o blasfemie: „altarul înclinat coanei Maicii Domnului”! Acceptăm că a fost o festă jucată de calculator, dar prin asemenea erori se dărâmă poduri și clădiri la un cutremur mai acătării, iar prin manevre greșite, manuale sau electronice, trenurile pot intra în coliziune. Pentru păstrarea echilibrului, un ochi limpede trebuie să vegheze permanent la conținut și exprimare.

Tot mai mulți oameni privesc, imobili, imperturbabil, spre screenul mobilului, aproape insensibili la ce se întâmplă în jurul lor în viața reală, renunțând la recomandările medicului de familie și preluând informații de pe net. Rețete culinare, sfaturi destinate agricultorilor, dar și de amor. Astfel, unii tineri își caută perechea potrivită bazându-se pe date sumare, neconcludente, venite din lumea virtuală, unde poți să dai și peste manechine de cauciuc.

Cu ani în urmă, un coleg care interferase virtual cu o cuconiță, a avut o experiență șocantă la prima întâlnire cu aleasa inimii. Sprijinindu-se pe unele repere prestabilite (culoarea  podoabei capilare, fizionomie, tipul poșetei și nuanța rochiei), pretendentul, zărindu-și, la lumina zilei, consoarta (care pe rețele părea drăguță și afișa un zâmbet șăgalnic cu tainice chemări) și constatând că realitatea era crudă și caricaturală, a dat bir cu fugiții, dispărând elegant în peisaj.

Bineînțeles că sunt și cazuri fericite, în care rețelele sunt benefice armonizării și constituirii unor cupluri de amorezi, care nu se sperie de aparențe.

Revenind la postarea cu pricina, am constatat, cu tristețe, apetența unor lugojeni, navigatori îndrăzneți, oameni cumsecade de altfel, care, marcați de naivitate și expuși manipulării, s-au grăbit să-și exprime satisfacția prin acordarea tradiționalului like!

Cam așa se întâmplă în multe domenii, unde pâinea și cuțitul au încăput pe mâna amatorilor, impostorilor și neșcoliților, care, înregimentați po-litic și cotizanți de nădejde, au fost blagosloviți cu sinecuri. Adică, din punctul meu de vedere, pe mâna lăutarilor, oameni care, nefiind instruiți instituțional și necunoscând notele, cântă după ureche.

Evident, cântă fals, a pagubă, ca personajele din celebra poveste a Fraților Grimm, Muzicanții din Bremen. Muzicanții, un cocoș, un cotoi, un câine și un măgar, cu toată bunăvoința lor, nu au reușit decât să cucurigească, să miorlăie, să latre și să ragă…

Trăim, de zeci de ani, într-o societate bântuită de tot mai numeroase trupe de muzicanți de Bremen, care se perindă insidios prin bietele noastre vieți. I-am asculta cu bunăvoință și i-am și aplauda (de bisat în niciun caz!), sub soare fiind loc pentru fiecare: unii bat tobe și castroane, trâmbițează sau trombonesc, alții suflă cu zel, um-flându-și bojocii, în fligoarne.

Problema care ne inoportunează și ne creează disconfort e că aceste spe-cimene („fuduli de urechi”, cum se exprima un hâtru coleg) doresc să stea în capul mesei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.