Mutarea în Germania – tot ce ar trebui să cunoști

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WF--gHfxYks

Germania timpurilor moderne reprezintă cea mai dezirabilă destinație – după Statele Unite ale Americii – pentru oricine își dorește o viață mai bună. Acest stat european a ajuns să devină casă pentru mai bine de 9 milioane de cetățeni străini, implicați în varii domenii de activitate. Este a patra economie a lumii și cea mai puternică din Uniunea Europeană, cu aproximativ 28% din forța economică a acestei organizații. În plus, este un izvor extraordinar de inovație în tehnologie, dezvoltare și protecție socială pentru cetățenii săi, indiferent de naționalitate, educație, religie sau profesie. De aceea, Germania este o destinație preferată de migranții economici, care își părăsesc locurile natale în căutarea unor oportunități de câștig și dezvoltare profesională. Ce îi așteaptă pe cei care decid să înceapă un nou capitol din viața lor în această țară? Găsești detalii utile în rândurile ce urmează.

Cheltuielile pentru întreținere

În primul rând, trebuie să știi că, din fericire, costurile de întreținere în Germania sunt moderate, iar un salariu minim lunar – de aproximativ 1550 euro net – poate asigura un standard de viață decent. Trebuie să iei în considerare faptul că acesta este doar începutul. Un bun nivel de cunoaștere al limbii germane, dublat de experiența de lucru în mediul local și perfecționarea profesională prin diferitele programe de studii îți pot crește substanțial venitul.

Contractarea locuinței

În al doilea rând, găsirea unei locuințe în Germania este, cu siguranță, o sarcină mult mai dificilă decât găsirea locului de muncă, pentru că trebuie să comunici proprietarului o serie de acte și informații care să-l convingă de seriozitatea demersului tău. Prima informare către proprietar trebuie să conțină:

  • Documentul care atestă salariul net – fluturaș de salariu sau contract individual de muncă;
  • Contractul de muncă – din care să reiasă dacă este pe durată determinată sau nedeterminată;
  • Fișa chiriașului – conține toate informațiile relevante, inclusiv o poză, despre persoana ta, dacă ai animale de companie sau dacă fumezi;
  • Documentul de garantare a plății chiriei – completat de o altă persoană și util mai ales dacă salariul tău net este mic.

Înregistrarea oficială

În al treilea rând, o dată mutat în această țară, ești obligat să te înregistrezi la Biroul local de înregistrare a reședinței. Ulterior, dacă decizi să te muți, trebuie să depui o cerere de transfer – ai nevoie de carte de identitate sau pașaport, de certificatul de închiriere completat de către proprietarul locuinței și de formularul disponibil online. Termenul de îndeplinire a acestei formalități este de 2 săptămâni, excepție făcând localitățile unde numărul de cereri supraaglomerează activitatea oficiului. Atenție! Amenda pentru întârziere variază între 30 euro pentru întârzieri mici – de câteva zile – și 500 euro, pentru întârzieri de câteva luni.

Identificarea fiscală

De asemenea, trebuie să obții numărul de identificare fiscală – după efectuarea formalității înregistrării reședinței – fie de la Primărie, fie de la Oficiul Fiscal Central, iar cardul bancar se obține doar cu dovada înregistrării reședinței, prezentarea numărului fiscal și a unui act de identitate. În plus, este obligatorie să închei o asigurare civilă care acoperă pagube ce pot fi produse altor persoane. Chiriașilor li se recomandă și încheierea unei asigurări de răspundere pentru pagube produse de apă și foc.

Dacă deții permis de conducere și vrei să-ți folosești automobilul pe străzile germane, ai nevoie de o asigurare auto – se poate face simplu, online – și de achitarea unui impozit anual. Nu este necesară preschimbarea permisului de conducere, dat fiind faptul că ai cetățenie europeană.

În final, e bine să mai știi că în societatea germană sunt apreciați oamenii corecți, care doresc sincer să se integreze, respectând țara, legile și tradițiile și mai ales pe cei de lângă sine. De aceea, sunt foarte apreciate activitățile de voluntariat, care atestă dorința de a da ceva înapoi comunității din care faci parte. Pe lângă vizibilitatea în termeni profesionali-voluntariatul este foarte bine văzut de eventuali angajatori, întâlnirea cu toți ceilalți îți poate crea excelente ocazii să legi prietenii de durată.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6892 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.