Moara de la Balinţ macină grâu încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat.

„Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureş, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc.

Evoluţia tehnologică a făcut ca cele mai multe să dispară, însă unele s-au păstrat până astăzi.

Şi mai surprinzător este că din 85 de mori identificate, 14 încă mai funcţionează, unele cu instalaţii vechi de aproape o sută de ani.

Acestea reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru judeţul Timiş, ce merită protejat şi valorificat”,

a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Una dintre cele 14 mori în funcţiune este moara de la Balinţ, construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura din judeţul Timiş care foloseşte puterea apei.

A fost cumpărată în 2008 de familia Meszaros. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta.

Pe lângă moară, familia Meszaros a  amenajat un restaurant, cu sală pentru evenimente (nunţi, botezuri, zile de naştere), dar şi o mică pensiune cu 12 locuri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.