Al patrulea supercomputer european a fost inaugurat. Este cel mai puternic de până acum

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Un consorțiu format din entități din 10 state europene a inaugurat cel mai recent supercomputer finanțat de UE – LUMI, care se află în Kajaani, Finlanda.

„LUMI este supercomputerul cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic din Europa, situat pe locul trei ca cel mai rapid din lume. Este un efort comun al consorțiului de 10 state europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția. «Lumi este acum cel mai rapid și cel mai eficient supercomputer, din punct de vedere energetic, din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume.”, a spus Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală.

LUMI este primul dintre supercomputerele concepute de acest consorțiu care are un nivel de calcul capabil să execute mai mult de 100 de petaflops.

Va avea o performanță preconizată de până la 550 de petaflops (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă) în timp ce e alimentat complet de energie regenerabilă: LUMI folosește sisteme de răcire naturală iar căldura reziduală va reprezenta aproape 20% din încălzirea orașului Kajaani, diminuând în mod substanțial amprenta de carbon anuală la nivelul întregului oraș.

LUMI va fi în general accesibil utilizatorilor europeni în sepetmbrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de cunoștințe nou și soluții pentru provocările societale globale.

Puterea sa de calcul va complementa supercalculatoarele existente din același consorțiu: Discoverer în Bulgaria, MeluXina în Luxemburg, Vega în Slovenia și Karolina în Cehia.

Alte trei supercalculatoare europene sunt în curs de dezvoltare: Leonardo în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum 5 în Spania”, arată un comunicat de presă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.