Mica Unire, sărbătorită la Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia HasdeuLugoj sărbătoresc împreună împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Elevii acestei școli, coordonați de prof. Ibolya Șipoș, vor participa la simpozionul intitulat „Alexandru Ioan Cuza și Banatul”. Manifestarea organizată la sediul muzeului lugojean, pe data de 21 ianuarie 2020, ora 11, face parte dintr-un amplu proiect de parteneriat încheiat între cele două instituții.

Alocuțiunile referitoare la momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, la reformarea instituțională pe baze moderne a statului român,  personalitatea domnitorului Al. I. Cuza și principiile politicii sale interne și externe vor fi susținute în fața elevilor de muzeograful Daciana Vuia și prof. Ibolya Șipoș.

Tematica simpozionului abordează  informațiile menționate în presa epocii, referitoare la apropierea culturală şi economică dintre românii bănățeni și Principatele Unite, dar mai ales  popasul făcut în Lugoj de către domnitorul  Al. I. Cuza, aflat  în drumul său spre exil.

Manifestarea urmărește promovarea valorilor naţionale prin familiarizarea elevilor lugojeni cu importanța  înfăptuirii Micii Uniri, care a deschis calea modernizării țării şi a creat premisele obţinerii Independenţei (1877) şi realizării Marii Uniri (1918).

Daciana VUIA

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.