De la Eminescu la noi: infinit, trecut și viitor. Eminescu înseamnă sensibilitate, subiectivism, natură visătoare, romantică și mai ales fantezie creatoare. Poetul a creat o operă universală, o structură poetică în care genuri și specii diferite se suprapun, putând fi „citită” ca un basm.
El și-a înstrunit lira pentru a-și spune durerile sau fericirea, dorința, regretul, chemarea și regăsirea după despărțirea de ființa iubită. Pentru Eminescu, șoapta, amintirea, codrul, blândul sau dulcele se încorporează într-o adevărată poetică. Rezonanțele lirice eminesciene sunt profund românești. Nimeni nu ne-a revelat nouă înșine mai strălucit ca Eminescu.
Sensibilitatea de excepție a poetului nepereche a fost valorificată de elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 din Lugoj, care au sărbătorit Ziua Culturii Române printr-o activitate desfășurată sub genericul „De la Eminescu la noi, de la noi la Eminescu”, la care au participat elevii claselor a VIII-a A și a VIII-a B, coordonați de prof. Alina Dana Olar și prof. Debora Ligiana Cioloca. În cadrul activității, elevii au susținut un recital de poezie eminesciană și au participat la un concurs având ca temă lirica poetului Mihai Eminescu.
Au recitat elevii: Roxana Crăcană, Francesca Stănescu Vitan, Eduard Stupu, Jessica Bot, Simina Onea și Bogdan Zbăgan. La concursul dedicat marelui poet național și universal au participat 22 de elevi, fiind premiați: Bogdan Zbăgan (clasa a VIII-a A) și Roxana Crăcană (clasa a VIII-a B) – Premiul I; Simina Onea (clasa a VIII-a A) și Jessica Bot (clasa a VIII-a A) – Premiul II; Francesca Stănescu Vitan (clasa a VIII-a B) și Alis Novăcescu (clasa a VIII-a B) – Premiul III; Dănuț Bogdan (clasa a VIII-a B), Timotei Berzava (clasa a VIII-a B) și Iuliana Faghiura (clasa a VIII-a B) – Mențiune.
„Elevii îmbrățișează cu drag activitățile extracurriculare, iar atunci când acestea se împletesc cu literatura și cultura, noi, dascălii, considerăm că ne-am îndeplinit menirea. Luceafărul poeziei românești strălucește an de an în clasele Școlii Gimnaziale Nr. 3 Lugoj prin dăruirea și eforturile unor oameni deosebiți, profesori cu experiență și har, făcând astfel materia mai atractivă și accesibilă pentru elevii de gimnaziu”, ne-a declarat prof. Anda Lungu, directorul unității.
Activitatea dedicată poetului s-a finalizat prin depunerea de flori la monumentul lui Eminescu, din apropierea școlii. De la noi la Eminescu: recunoștință și admirație.
Denisa GREGA
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns