Meserii uitate, meserii de viitor! Design grafic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Design grafic – Fenomenul Massy

Cuvântul grafica provine de la grecescul graphikos, care înseamnă „ceva scris”. Cu alte cuvinte, grafica putem spune că  este o imagine sau o mulțime de  imagini, un desen pe unele suprafețe, care are  scopul de-a informa, de a ilustra, sau, în multe cazuri, de a amuza. La începutul istoriei sale, acum mai bine de un jumătate de veac, grafica digitală  era destul de limitată, dar progresul tehnologic a făcut ca această tehnică să pătrundă în viața cotidiană. Între anii 1960-1970 s-a impus ca disciplină științifică. În această perioadă se dezvoltă metode și algo-ritmi de bază: tăiere, scanarea, rastru, primitive elemente grafice, modelele de umbrire, imagini de scene spațiale, trasări tridimensionale, lumini de modelare. În anii 1980 asistăm la o dezvoltare rapidă și grafica digitală își găsește întrebuințare în diverse domenii de activitate umană. Este începutul dialogului între om și calculator. Grafica digitală este un domeniu al informaticii care acoperă toate aspectele legate de prelucrarea imaginilor utilizând un computer.

Totul a început la vârsta de 10 ani
când a descoperit softul Adobe Photoshop

Grafica digitală contemporană este o disciplină tehnico-științifică destul de dificilă, bine concepută și variată. În prezent, cunoașterea elementelor de bază ale graficii pe calculator este necesară inginerilor, oamenilor de știință, artiștilor plastici, designerilor, fotografilor, pictorilor de animație etc.  Un tânăr din Lugoj a devenit foarte cunoscut printre artiștii din țară și din afara ei, după ce a contribuit la lansarea  mai multor soliști. Lugojeanul crează design grafic pentru piesele de succes ale artiștilor. Designerul bănățean a realizat materiale grafice pentru artiști din România, Emiratele Arabe, America și alte țări de pe tot globul. Numele său este Cătălin Cristea.

Catalin Cristea a urmat cursurile primare la Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu”, apoi a studiat la Colegiul Național Iulia Hașdeu și la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universitatii Euro-pene „Iosif Constantin Drăgan”.

Cunoscut sub numele de Massy, lugojeanul în vârstă de 24 de ani are o poveste de viață deosebit de interesantă. Încă din copilărie a început să se joace în Photoshop și alte programe de editare grafică. În liceu, a trimis câteva cre-ații unor artiști din țară. Lansarea piesei „Tu”, cu care a debutat, a depășit 19 milioane de vizualizări pe Youtube și Massy a devenit vedetă. Tot mai mulți artiști au început să-l  contacteze pentru colaborări.

Totul a început pe la vârsta de 10 ani când am descoperit softul „Adobe Photoshop”. Pe atunci mă jucam cu diverse imagini pentru un portal de muzică. Am luat în serios această pasiune după anul 2010, când am fost „descoperit” de un impresar care lucra cu mai mulți artiști.  Am început să lucrez pe partea de grafică piesele pe care le lansau. Una dintre primele colaborări mari a fost cu Oana Radu și Eli. Mai apoi am început să colaborez cu alți artiști din țară și de dincolo. Am lucrat cu DJ Ahzee (SUA), Faydee (Liban), Ayyan (Emiratele Arabe Unite) Andra, Fly Project, Iris, Alex Velea, What’s UP, Andreea Bălan, nu aș putea să îi enumăr pe toți. Am două proiecte care au trecut de 100 de milioane de vizualizări pe Youtube, o piesă a lui Doddy feat Lora și una pentru Serena Safari. Nu m-am rezumat doar pe design pentru artiști. Am acum un site de grafică, Follow Design România, dar și o linie de haine cu imprimeuri premium, EGO Brand. Îmi place să fiu creativ, să le arăt oamenilor ce pot face prin muncă și inspirație. Dacă ai inspirație, nu mai contează nimic altceva decât să creezi și să oferi lumii produsul tău, să inspiri mai departe. Am creat artwork-ul piesei compuse de Abi și Dorian Popa, piesă ce se află pe locul 1 în trending, după ce a doborât recordul de vizualizări în România (2 milioane de accesări în mai puțin de 24 de ore). Am mai lucrat la hiturile momentului, cu Jador, Anna Lesko, Alex Velea, Triplo Max, Culiță Sterp, Oana Radu, Florin Salam, Dani Mocanu sau Carmen de la Sălciua, piese care s-au clasat pe primele locuri în topurile preferințelor românilor, iar aceste proiecte m-au ajutat să fiu cel mai căutat graphic designer al momentului.

Am făcut și grafica remixului „DJEALE”, cântat de Jador, Emilia, Dodo, Jay Maly și Costi, piesă care a urcat și în topurile internaționale. Mă bucur foarte mult că în această perioadă dificilă pentru toată lumea am reușit să rămân motivat și să lucrez la foarte multe proiecte, chiar și în afara zonei mele de confort. Sunt mândru că am colaborat cu diverși artiști din toate zonele de muzică și că munca mea este apreciată în această industrie. Pe viitor, pregătesc ceva internațional, despre care nu pot spune foarte multe în acest moment, dar rămâneți cu ochii pe profilul meu de instagram, unde o să vedeți în timp real ce lucrez – (@massyofficial. În 2010 m-a descoperit managerul casei de discuri Voices Media și în scurt timp am devit membru al echipei. Am semnat un contract exclusiv pe partea de graphic design.

În anul 2012 am câștigat două premii foarte impor-tante – LOCUL 1 // BEST ARTWORK // INNA FAN MADE // 2012 și LOCUL 2 // T-SHIRT Design „Tatal Fantoma” // 2012 (În cadrul concursului de grafică pe tricou din filmul „Tatăl fantomă”, film ce îi are ca actori principali pe Marcel Iureș, Mihaela Sîrbu, Victor Rebengiuc și mulți alții. Apoi, în 2015, am avut o serie de colaborari internaționale cu artiști din Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii. În 2019 am desenat artwork-ul piesei „Shadow” de la Triplo Max, iar piesa s-a clasat pe locul 48 în TOP 100 GLOBAL. Coperta făcută de mine a fost licențiată de cele mai mari case de discuri din lume (Spinnin’ Records și Ultra Music). În prezent lucrez independent în studioul meu de la Lugoj.

Perseverența și motivația au făcut ca în prezent să am multe realizări în domeniul acesta. Recent, am schimbat puțin macazul și am realizat proiecte grafice pentru genuri muzicale noi, cum ar fi muzica de petrecere, muzica populară sau rock. Am ales să fac proiecte și în direcția asta, deoarece bunicul meu era fan al acestor genuri muzicale și cred că, undeva, acolo sus, este foarte mândru de mine”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.