Hotelul Concordia și Masa Poganilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Gabriel CIUPA

Fostul Hotel Concordia de pe Str. V.V. Delamarina (fosta Brauhausgasse – Str. Berăriei), nr. 1, din Lugoj, cu elemente ale arhitecturii neoclasice, a fost construit între 1885-1887 de către firma lugojeană Goerner-Parvy, cu suma de 22.745 de florini, pentru Parohia Ortodoxă din Lugoj. Propunerea acestei construcții a fost a lui Coriolan Brediceanu, în calitate de președinte al Comitetui Ortodox, și a fost aprobată la 30 decembrie 1884 de Sinodul parohial Ortodox . Ulterior, s-a hotărât și denumirea de Concordia, urmând modelul de emancipare a românilor din Transilvania, nume care a devenit foarte popular și în rândul lugojenilor. După inaugurare, Hotelul Concordia a fost închiriat mediului privat pentru 8 ani cu o chirie de 1.800 de florini pe primii trei ani și cu 2.000 pe următorii 5ani.

La Hotelul Concordia au avut loc numeroase manisfestări literare-culturale, petreceri românești, consfătuiri politice, spectacole teatrale. Cu ocazia unei licitații din 20 martie 1901, prin care complexul Hotelului Concordia era închiriat din nou mediului privat, aflăm componența hotelului.

Clădirea principală avea la parter o cafenea mare, cu 4 compartimentări, o cameră hotelieră, o bucătărie, o cămară, iar subsolul era unul generos, compus din 4 secțiuni. La etaj se putea ajunge pe două scări interioare și avea o sală mare de manifestări, 8 camere hoteliere și o cameră de menajeră.

Lângă hotel se afla o casă rezidențială cu două camere, o cameră de menajeră și un spațiu acoperit pentru spălătorie. În curtea hotelului exista, de asemenea, o grădină spațioasă de vara (cea care avea să devină tradiție în rândul lugojenilor – Grădina de Vară Concordia), cu spațiu de dans pe timpul verii, pistă de bowling, un pavilion pentru muzică, un distribuitor de băuturi și o bucătărie de vară.

Aici s-a înfăptuit celebra Masă a Poganilor cu rol important în viața orașului și a fost locul de întâlnire a unor mari personalități: Coriolan Brediceanu, George Dobrin, V.V.Delamarina, A.C. Popovici, Ion Popovici Bănățeanul, Camil Petrescu și mulți alții.

La Masa poganilor au fost luate multe hotărâri, astfel a fost trimis la Paris în 1901 Traian Vuia pentru desăvârșirea studiilor și unde a efectuat primul zbor omologat din lume. Tot la Masa Poganilor s-au pus bazele ziarului Drapelul, condus două decenii de celebrul Valeriu Braniște.  Astăzi este un corp de clădire al liceului Iulia Hasdeu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.