Medicul Vlad Neagoe a reprezentat România la Expoziția Internațională a Medicilor – Artiști plastici, din Viena

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Medicul Vlad Neagoe, din Lugoj, s-a numărat printre reprezentanții României la Expoziția Internațională a Medicilor-Artiști plastici, din Viena, desfășurată la Ambasada Ungariei din capitala Austriei, în 10-12 mai.

Legăturile dintre medicină şi artă sunt discutate de secole, pornind de la celebra sentinţă a lui Hippocrate „medicina este o artă”, până la folosirea artei în procesul de vindecare. Chiar dacă la prima vedere, medicina și arta par două domenii total opuse, în realitate sunt strâns legate. O incursiune în istorie poate scoate în evidenţă multiple relaţii între medicină şi pictură.

La expoziția internațională dedicată medicilor artiști au fost prezenți 84 de participanți din Austria, Ungaria, Croația, România, Slovenia, Polonia, Portugalia, Anglia, Letonia, Olanda precum şi din SUA, Egipt, Tunisia, şi chiar Uruguay. Printre participanți s-a aflat și medicul Vlad Neagoe.

Vlad Neagoe este medic specialist de Chirurgie Vasculară și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Și-a descoperit înclinația pentru pictură în copilărie, atunci când a început să picteze alături de fratele său geamăn, Răzvan Neagoe.

S-a născut la Timișoara, dar a copilărit și a crescut în Lugoj.

În perioada studenției, dar și pe parcursul liceului, Vlad a organizat mai multe expoziții personale, în Timișoara și în Lugoj. De remarcat sunt cele peste 10 campanii de voluntariat în cadrul SSMT (Societatea Studenților în Medicină din Timișoara), cele mai multe venite în beneficiul copiilor orfani.

În 2015 a susținut, prin vânzarea picturilor, campania de renovare și modernizare a saloanelor din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara.

În 2016 a  fost premiat cu titlul „Rezident de notă 10” pentru că a ales să rămână în țară că să salveze vieți.

A luat parte la expoziții de grup în Timișoara precum cea a „Medicilor timişoreni artişti plastici”, dar și la expoziții internaționale în New York (SUA) și Zagreb (Croația).

„Nu e vorba doar de un refugiu în artă, necesar după ore lungi petrecute în teritoriul stresant al bolii, ci de recuperarea unui echilibru”, ne-a declarat Vlad Neagoe.

Expoziția Medicilor – Artiști plastici din acest an s-a desfășurat în fostul Palat Batthyány-Strattmann și a fost deschisă de Excelența Sa, Andor Nagy, Ambasadorul Ungariei la Viena, cu o mică prezentare a palatului.

Palatul Batthyány-Strattmann a fost construit între 1692-1694 de Johann Bernhard Fischer von Erlach pentru cancelarul Curții Theodor Athletus Heinrich Graf Strattmann. Decorul interior a fost reînnoit în secolul al XVIII-lea. Palatul, care a fost avariat în 1944, a fost restaurat după cel de-al Doilea Război Mondial și are un interior bogat.

Sala de bal are decorațiuni clasice din stuc, camera de consiliu este decorată cu o frescă de tavan de Franz Anton Maulbertsch (1768; distins cu Ordinul Sf. Ștefan de Maria Tereza), iar  două camere au picturi murale din 1768 ce prezintă scene de la încoronarea Mariei Tereza de F. Meßmer și Wenzel Pohl.

În 1873 clădirea a intrat în proprietatea Trezoreriei Ungare, în 1918 a devenit sediul oficial al Ambasadei Ungariei și în 1938 și al Consulatului General al Ungariei la Viena.

„În timpul pandemiei ați făcut o treabă excelentă pentru noi și aș dori să vă mulțumesc. Am  înțeles de ce aveți nevoie de un hobby. Pentru că aveți o muncă grea, sunteți medici,  și aveți nevoie de ceva care să vă ajute să vă relaxați, iar noi suntem norocoși să vedem ce puteți face”, a afirmat Excelența Sa, Dr. Andor Nagy, Ambasadorul Ungariei la Viena.

Evenimentul cultural a fost moderat de prof. dr. Andras Palotas, medic, cercetător și pictor.

„De-a lungul istoriei, prin acest palat au trecut numeroase capodopere ale picturii. Prin acest eveniment, numărul acestora a crescut cu peste o sută, într-un moment scurt”, a spus prof. dr. Andras Palotas.

După cuvântul de deschidere din partea organizatorilor a urmat un spectacol de poezie și muzică.

Ediția din acest an nu a fost deschisă publicului din cauza stării de alertă legate de un posibil atentat terorist. Toate punctele de interes din capitala Austriei au fost plasate sub paza forţelor de poliţie obişnuite și speciale.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.