Lugojul, pe lista neagră a orașelor care riscă amenzi drastice din partea Uniunii Europene

>

Sistemele de apă și canalizarereprezintă, în special în cazul localităților mici, încă o provocare pentru România. La opt ani de când țara noastră ar fi trebuit sa rezolve aceste probleme în unitățile administrativ teritoriale cu peste 10.000 de locuitori, primăriile riscă să plătească amenzi usturătoare către Uniunea Europeană.

România se află în fața unei noi provocări impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește sistemul de canalizare și alimentare cu apă. Țara noastră este obligată să prezinte Comisiei Europene, până în luna mai, o listă cu toate localitățile cu peste 10.000 de locuitori care întâmpină probleme în acest domeniu și să precizeze ce surse de finanțare au fost identificate pentru rezolvarea situației.

Prima inventariere a scos la iveală faptul că 189 de localități se confruntă cu astfel de probleme, situație care, dacă nu este remediată în timp util, ar putea atrage amenzi usturătoare din partea UE.

Canalizarea în localitățile mici, în atenția UE.
În Timiș, cea mai gravă situație este la Lugoj

Sistemele de apă și canalizare reprezintă, în special pentru localitățile mai mici, o problemă încă nerezolvată în România. Deși la opt ani de la termenul stabilit pentru a fi finalizate lucrările de modernizare în unitățile administrativ teritoriale cu peste 10.000 de locuitori se credea că situația va fi una pozitivă, această situație este încă departe de a fi îmbunătățită. În județul Timiș, după cum susține președintele Asociației Române a Apei, Ilie Vlaicu, lucrurile stau mai bine decât în restul țării. Cea mai gravă situație rămâne însă la Lugoj. În acest context, primăriile riscă amenzi considerabile din partea Uniunii Europene.

Timișul se află printre zonele fără
mari probleme, cu excepția Lugojului

Cu toate acestea, există și zone în care situația este mai bună decât în restul țării. Președintele Asociației Române a Apei, Ilie Vlaicu, a declarat pentru Radio Timișoara, că în județul Timiș, de exemplu, lucrurile stau mai bine decât în alte zone ale țării, cu excepția orașului Lugoj, care se confruntă cu probleme legate de funcționarea stației de epurare și de accesul la canalizare, fără a beneficia de finanțare în prezent.

„În județul Timiș, printre localitățile cu peste 10.000 de locuitori ar fi Lugojul, care are probleme legate de funcționalitatea stației de epurare și de accesul la canalizare, nici nu există în acest moment finanțare. Mai sunt Sânnicolau Mare, Jimbolia, care sunt operate de Aquatim, unde nu sunt probleme pentru că avem stațiile de culoare funcționale și partea de canalizare este în lucru, Moșnița, care este în lucru și mai are și proiecte, inclusiv pe PNRR. Mai sunt Girocul, care este preluat și în acest moment nu sunt probleme foarte mari, decât problemele operaționale, și Dumbrăvița, care își gestionează separat această problematică a apei și canalizării, nu cu probleme foarte mari”, spune Ilie Vlaicu.

În concluzie, România se află în fața unei noi provocări în domeniul alimentării cu apă și canalizării, iar autoritățile trebuie să identifice soluții urgente pentru cele 189 de localități cu probleme.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.