Lugojeanul Lucian Brujan este directorul de programe al celei mai vechi academii de științe din lume

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Lucian Brujan s-a născut pe 2 februarie 1981 în Lugoj. Până la plecarea din România, în 2002, a trăit atât în Lugoj și   Timișoara.

A crescut cu două limbi materne (româna și serbo-croata) și din copilărie a deprins germana, urmată mai apoi alte 5-6 limbi străine. În 1999, a absolvit Colegiul Național Coriolan Brediceanu din Lugoj. Apoi, în 2003, Universitatea de Vest din Timișoara în Geografie și Germanistică, fiind șef de promoție. Între 2002 și 2003, a avut o bursă Erasmus la Universitatea din Tübingen (Germania), una dintre universitățile de top din Germania, fondată în 1477. Acolo a urmat, între 2003 și 2005, și specializarea în Geoștiințe, cu partea practică la o companie feroviară germană.

„Între 2005 și 2012, am urmat o carieră academică la Universitatea din Tübingen, mai întâi ca deținător al mai multor burse de cercetare. Apoi am avansat la gradul de lector universitar la Institutul de Geografie. Acolo am predat și m-am specializat în Migration Research, Geospatial Planning și Geopolitics. Am predat ca Visiting Lecturer la universități din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Slovenia, Serbia și România. Pe lângă activitatea academică, între 2010-2012, am lucrat ca Director pentru Relații Internaționale și Comunicare din cadrul Universității din Tübingen”,

spune Lucian Brujan.  În 2012, a părăsit mediul universitar, trecând în serviciul public federal la Academia Națională a Germaniei „Leopoldina“ la Halle și Berlin.  Aici a obținut, în 2016, gradul superior de director de programe, poziție pe care o ocupă și în momentul de față.

„«Leopoldina» este cea mai veche academie de științe din lume (fondată în 1652), având momentan circa 1.700 de membri din peste 30 de țări. Are două mandate principale: să ofere consultanță științifică factorului politic și societății și să reprezinte mediul științific german în organisme și forumuri internaționale. În activitatea mea curentă sunt responsabil pentru relații internaționale în cercetare-inovare și consiliere pe baze științifice pentru guverne, organizații internaționale și societate, fiind responsabil direct de UE și continentul european, Federația Rusă, spațiul post-sovietic și Turcia. În 2014, am inițiat o nouă arie de activitate, cea a diplomației științifice – un nou domeniu la intersecția dintre mediul academic-științific și diplomație și relații internaționale”,

a spus Lucian Brujan pentru Newsweek. În 2020, a fost ales membru al prezidiului Asociației pentru Europa de Sud-Est (Südosteuropa-Gesellschaft), cea mai mare importantă asociație germană de oameni de știință și profesioniști dedicată Europei de Sud-Est. Din 2012, se implică pentru Diaspora română din Germania,  în special în dialogul cu autoritățile federale din Berlin și pentru crearea unui Consiliul Român Central în Germania.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.