Zeci de persoane din Lugoj, Dumbrava și Făget au încasat pensie de nevăzători, deși nu aveau probleme de vedere

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un comunicat al Direcției Generale Anticorupție informează că polițiștii anticorupție ai DGA – Serviciul Județean Anticorupție Timiș, în baza delegării procurorului de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au efectuat acte de procedură penală pentru identificarea a aproximativ 60 de beneficiari ilegali ai dreptului de indemnizație de încadrare în grad de handicap, într-un dosar penal în care șeful unui serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș este cercetat, sub măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În fapt, în perioada 2015 – 2020, în exercitarea funcției deținute în cadrul DGASPC Timiș, suspectul ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi. Pe parcursul investigației au fost identificate, până în acest moment, aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro de persoană, suspectul le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap. Printre aceștia se aflau zeci de persoane din Lugoj, Dumbrava și Făget.

În mod concret, la data de 4 octombrie a.c., suspectul ar fi primit, de la un intermediar, suma de 1.600 de euro și produse alimentare, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.La data de 8 noiembrie, suspectul a primit în scopul anterior menționat, printr-un alt intermediar, 2.000 de euro și 1.900 lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ. De asemenea, la data de 8 noiembrie 2020 s-au efectuat două activități de constatare a infracțiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului au primit sume de bani și documente pentru a le remite acestuia.

Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe (Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat. Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an.

De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă), persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Bistrița Năsăud documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”.

În cauza se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, complici ai suspectului, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta și persoanele ce urmăreau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.

La data de 9 noiembrie 2020, suspectul a fost prezentat Tribunalului Timiș, iar instanța de judecată a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorul de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara a beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș și Direcției Generale Anticorupție.

Autoritățile fac precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.